Slik tar du grep om hverdagen etter ferien

PORSGRUNN (NRK): Mangler du motivasjon til å komme i gang med pliktene etter en lang og sløv sommer? Ikke fortvil; mentaltreneren har gode råd.

 Joe-Helge Ruud

GODE RÅD: Porsgrunnsmannen Joe-Helge Ruud jobber som mentaltrener. Han har gode råd for hvordan vi skal få ting gjort etter ferien.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Plutselig er den der igjen. Hverdagen. Mange føler at den kommer like brått som de vinket farvel til den tidligere i sommer.

Jobb og skole. Hus og hjem. Fritidsaktivteter og trening. Pliktene kaller, men hva gjør du om kroppen fortsatt er i feriemodus?

Her er mentraltrener Joe-Helge Ruuds beste råd:

1. Få oversikt

Mange er litt bakpå etter ferien, derfor er det viktig å finne ut av hva som har skjedd i løpet av disse sommerferieukene.

– Ting har ofte fått lov til å vokse seg til i ferien, og da snakker vi ikke bare om kroppen. Det vokser seg også til i skuffer og skap, i boden og i hagen. Det er viktig å gjøre opp status på hva som må til for å rydde opp.

2. Rangere

Det er lurt å finne ut av i hvilken rekkefølge du skal gjøre ting. Sett gjerne opp en liste.

– Du klarer ikke å gjøre alt på en gang, for da ender det ofte med at ingenting blir fullført.

Liste

Det er lurt å skrive liste over ting som må gjøres.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

3. Sette realistiske frister

Du må bestemme deg for når prosjektene dine skal være ferdig.

Her gjør mange feil, fordi de setter for korte frister.

– De fleste har veldig stor tro på seg selv før de starter, men innser underveis at de ikke vil lykkes så raskt som de hadde tenkt. Du klarer ikke å sette opp en bod på tre kvelder eller male huset i løpet av en helg.

4. Premiér deg selv

Nyt de små seierne underveis, og gi deg selv anerkjennelse. Når du klarer en oppgave så bør det gi deg selvtillit.

– Sett deg ned og si «yes». Det er lov å premiere seg selv ved å kjøpe nye sko eller noe annet fint til familien. Å kjøpe noe man føler seg fortjent til, gir en veldig god følelse.

5. Gjenta

– Når du har klart å gjøre de fire tingene over, så er mitt viktigste råd å gjøre det igjen. Gjenta det fine mønsteret, så får du unna plikter som plager deg i hverdagen.

Joe-Helge Ruud
Foto: Lars Tore Endresen / NRK