NRK Meny
Normal

Slik tar du de beste julekortbildene

SKIEN (NRK): Her er fotografens sju tips for å ta de beste bildene til årets julekort.

Morten Moe Johansen og Trine Jacobsen med trillinger tar julefotografi

ÅRETS JULEKORT: Morten Moe Johansen og Trine Jacobsen innrømmer at det er en utfordring å ta et godt julekortbilde. Her sammen med trillingene Even, Emil og Elias og storesøster Sofie.

Foto: Dag Frogner/Frogner Foto

Vi har alle vært der. Vi skal ta bilde av familien til årets julekort. Kjente og kjære skal bli ønsket god jul gjennom et fotografi.

Det kan by på utfordringer å stable en normal familie inn i en passende situasjon, der alle smiler og er glade.

Her er fotograf Dag Frogner sine sju beste tips til hvordan du kan ta de beste julekortbildene.

1: Tenk på lyset

Fototips: Bruke og sette lys riktig

Det er viktig å bruke og sette lyset riktig når du skal ta årets julekortbilde.

Foto: NRK

Om det er mørkt i rommet der du skal ta bildet, eller det er mørkt ute finnes det ikke så mye naturlig lys. Da kan du bruke blits. Blitsen bør da skytes opp i taket slik at du får et jevnt og godt lys.

2: Velg en rolig bakgrunn

Fotograf tar julekortbilde av en familie

En rolig bakgrunn er lurt når du skal ta julekortbilde.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Det beste bilde kan bli ødelagt av en rotete bakgrunn. Er det noe i bildet som forstyrrer, kan noe flyttes ut av bildet slik at bakgrunnen blir roligere? Det er hovedpersonene i bildet som skal ha fokus, ikke rotet i bakgrunnen.

3: Gå nært nok

Julero

Gå tett på motivet du skal ta bilde av.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Ikke stå langt unna når du skal ta bildet. Gå gjerne ned på nivået til de du skal ta bilde av. Er det barn med i bildet kan det være lurt å ta bildet i barnets høyde, for eksempel nede på gulvet.

4: Vær tålmodig

Julegrimaser

Lett på stemningen, og vær tålmodig. Da kommer de beste bildene av seg selv.

Foto: NRK

Det er ikke alltid lett å ha den største tålmodigheten når familien skal ta julebildet. Barna vil ikke sitte stille, og katten forsvinner. Stress smitter fort, og det vises i bildene. Vent på den rette situasjonen, da blir også bildene best.

5: Vær personlig- men ikke for privat

Jul

Det er lov å la personligheten smitte over i bildene, men ikke bli for privat.

Foto: Sinar 2 / Colourbox

Det er nydelig å se en liten baby i nisselue og nissekjole, men det blir fort veldig oppstilt. Forsøk å være personlig, finn ut hva som er spesielt for din familie. Det oppstilte blir fort upersonlig. Likevel trenger du ikke være for privat på et julekortbilde heller. Alle har sine grenser for hva som er greit å se av ditt privatliv, selv om du synes det er gøy.

6: Bruk gjerne humor

Tull og tøys og pepperkakebaking

Humor fungerer ofte når du skal ta årets julekortbilde.

Foto: Marthe Brox Aune

Det er ulikt hva vi synes er humor på et bilde, men prøv deg frem. Det er ikke alltid at de mest perfekte bildene er de som er artigst. Ta mange bilder, og plukk ut de øyeblikksbildene du synes formidler en stemning, eller en god latter.

7: Etterbehandle bildene

The iPhone 4

Det finnes mange applikasjoner hvor du kan etterbehandle bildene om du ikke er helt fornøyd med sluttresultatet.

Foto: Apple

Er du ikke helt fornøyd med sluttresultatet er det mulig å gjøre noe med det. Det finnes et hav av applikasjoner som lar deg gjøre alt fra å justere farger og utsnitt til å legge på ulike filtre.

Listen er laget på bakgrunn av tips fra fotograf Dag Frogner i Frogner Foto.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.

 • 119 uten strøm

  Søndag morgen er 119 av Skagerak Energis kunder i Telemark uten strøm. Det er innbyggere i Bamble, Siljan og Skien som er berørt. – Vi har mannskaper og helikopter ute for å rette feil alle steder, sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes.

 • Mistet førerkortet etter ulykke

  En sjåfør har mistet førerkortet etter en ulykke i Meensvegen i Skien lørdag kveld. Fire personer i to biler var involvert i ulykken. Alle fire ble sjekket av lege på stedet.