Slik takler du ferietrafikken

SKIEN (NRK): I dag starter vinterferien for mange, og UP-sjef Runar Karlsen kommer med noen nyttige tips og råd til hvordan bilistene kan komme seg trygt fram til feriedestinasjonen.

Rushtrafikk

Ikke lyst til å bruke vinterferien på å stå i kø? Da bør du vurdere å utsette avreisen til lørdag eller senere i uka.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

UP-sjef Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen tror det kan bli kø på de største utfartsveiene i kveld og i helga, men han spår at det vil bedre seg utover uka.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

UP-sjef Runar Karlsen spår mer trafikk på veiene oppover mot fjellheimen i dag enn på en vanlig fredag, men han er allikevel ikke veldig bekymret for ferietrafikken.

– Våre erfaringer er at trafikkavviklingen stort sett går veldig bra, og som regel går det bedre enn vi frykter, sier UP-sjefen til NRK.

Han har allikevel noen tips til bilistene for hvordan de kan komme seg trygt fram dit til skal i vinterferieuka.

1. Sjekk været

Snøstorm

Sjekk vær og kjøreforhold før du legger ut på kjøretur.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Det er viktig å være godt forberedt på hvilket type vær man skal kjøre i. Tipset er å både sjekke værmeldingen og trafikkmeldingene fra Statens vegvesen før man setter seg i bilen. Husk at føret kan variere veldig – fra svart asfalt til is. Det gjelder å avpasse farten og hele tiden være skjerpet.

2. Tenk gjennom forbikjøringene

forbikjøring lavangsdalen

Forbikjøring vinterstid kan være skummelt. Tenk deg godt om, og se an situasjonen, før du kjører forbi noen nå i vinterferien.

Foto: politiet

Man bør tenke seg om en ekstra gang før man kjører forbi noen vinterstid. Det kan være snøkanter i veien som gjør at man sporer av. Enkelte ganger må man også avbryte en forbikjøring, og når det er glatt på veiene, kan det by på utfordringer.

3. Unngå løse gjenstander

Ipad-spill

Løse gjenstander bør sikres i bilen. Ved en kollisjon, kan løse gjenstander fort gjøre stor skade.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Løse gjenstander som Ipader, ski og staver kan være livsfarlige. Politiet ser ofte at små ting har gjort større skade enn selve sammenstøtet i en ulykke, og personer har til og med omkommet ved å få relativt små ting i hodet eller ansiktet. Det er derfor viktig å sikre løse objekter. Sikre gjenstandene godt slik at de sitter fast.

4. Pass på vekta

TRAFIKK PÅSKEUTFART

Pass på at du ikke putter for tunge gjenstander i takboksen. Da kan det fort bli vanskelig å styre bilen.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Det er en begrensning for hvor mye man kan ha i en takboks. Skibokser har gjerne en maksvekt på 80–100 kg. Legger man noe annet enn ski i takboksen, bør det være lette objekter. Plasserer man tunge ting på taket, får man fort et høyere tyngdepunkt enn bilen. Det kan gjøre det vanskelig å manøvrere bilen i vindkast og på glatta.

5. Vær edru og nykter

Govva girjjis "Válddes donge". Govva čájeha mo sáhttá geavvat go alkohola juhká.

Ikke sett deg bak rattet hvis du er påvirket av alkohol eller har tatt narkotika.

Foto: ČálliidLágádus

Politiet er svært opptatt av at alle kjører uten å være påvirket av alkohol eller rus, og det gjelder også medisinrus. Man bør også være uthvilt og opplagt for å unngå en unødvendig ulykke.

Les også: Elever kommer ruset til kjøretime

Les også: Nordmenn mer lovlydige i trafikken

Les også: Snø på taket kan bli dyrt