Hopp til innhold

Slik sparer du penger på årets sommerferie

Med noen enkle grep og en porsjon sunn fornuft kan barnefamilier spare flerfoldige tusenlapper på ferien, uten av det går ut over kvaliteten.

Syden

Ofte er det mye penger å spare ved å bruke hodet før man setter i gang med bestilling og planlegging.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mange planlegger årets sommerferie tidlig, og noen har kanskje allerede bestilt drømmeferien. Her er noen enkle tips på hvordan du kan unngå økonomisk bakrus.

1. Planlegging

Kalender

Sett av god tid til å planlegge før du bestemmer deg for hva slags ferie du skal ha i år.

Foto: Astrid Engen / NRK

Et av stikkordene for en barnefamilie som vil ha kontroll med feriebudsjettet, er planlegging. Start med grundig turplanlegging. Bruk gratis reiseguider på nettet. Kjøper du en guidebok vil det lønne seg i løpet den første dagen av turen. Ikke glem reiseforsikringen. Det vil gi deg trygghet under en reise, og hindre at du blir konkurs hvis noe skjer.

2. Kutt ned på boutgiftene

Feriehus

Kanskje har en du kjenner et feriehus eller en ferieleilighet dere kan leie. Eller kanskje dere kan gjøre en byttehandel. Det kan du spare penger på.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Har du hytte ved sjøen eller på fjellet du ikke skal bruke i sommer. Da kan du finansiere ferien ved å leie den ut. Eier du ikke en hytte, men kunne tenke deg en hytteferie? Kanskje er det mulig å låne en hytte av venner eller familie som skal reise bort. Kanskje har noen en ferieleilighet i Spania som du kan leie. Mange arbeidsplasser har også billige hytter å leie ut til de ansatte. Husk at det er viktig å sjekke dette så tidlig som mulig, det er ofte mange om beinet.

3. Bruk kredittkort

Penger og bankkort

Du kan spare penger i ferien ved å bruke kredittkort, men husk at du alltid må betale regningen når ferien er slutt.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Bruk minst mulig kontanter i ferien. På den måten sparer du gebyr sammenlignet med kontantuttak. I tillegg er det tryggere å ikke ha masse kontanter i lommeboken. Kredittkort gir ekstra trygghet ved varekjøp fordi du kan sjekke fakturaen før du betaler. Bruker du kredittkort i ferien, er det lurt å ha pengene stående på kontoen når regningen dumper ned i postkassen. Unngå å ta sommerferien på «avbetaling» gjennom høsten. Da løper det renter, i tillegg til at det kan skape problemer i privatøkonomien.

4. Ikke alt trenger å koste

Giraff på sandstrand

Kanskje du finner en bortgjemt strandperle, som ikke turistene har oppdaget helt enda.

Foto: Kjersti Joergensen / ScanstockPhoto

Du må ikke ta med barna i alle fornøyelsesparker og attraksjoner i ferien. Det gjør ofte et kraftig innhugg i lommeboken, i tillegg til at du gjerne kjøper mat og drikke. Sjekk det lokale turistkontoret for fine badeplasser, severdigheter og kanskje artige museèr dere kan dra til. Kanskje finner du bortgjemte perler som ikke er fulle av turister.

5. Transport

Avgangshallen på Oslo lufthavn

Det kan være lønnsomt å tenke gjennom hva slags transport du trenger på turen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Du kan spare penger ved å kjøre flere sammen. For fire personer er det vanligvis billigere å dele en leiebil enn å kjøpe en bussbillett eller et kort på trikkestasjonen for en uke for å reise mellom byene. De fleste flyplassene har stort sett billige og regelmessig kollektivtransportforbindelser til sentrum. I Europa får lavprisselskapene i flybransjen deg fra en by til en annen raskere og billigere enn toget. Husk likevel at lavprisselskapene bruker små flyplasser som ligger langt fra byen, noe som kan koste ekstra tid og penger.

6. Shopping

Klær sko og veske

Det er steder det er mulig å prute på risene når du er ute og handler på ferien.

Foto: Colourbox

Om du har kontanter med deg, legg dem et trygt sted når du er ute og handler. Studenter, familier og eldre bør be om spesielle rabatter der det passer seg.

Forstå alle gebyrer og kostnader. Be om å få alle regninger spesifisert. Gjør din egen regning ved beregning av kostnadene.

Listen er laget på bakgrunn av informasjon fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl, lånepriv.no og Aftenpostenreise.