NRK Meny
Normal

Slik slipper du sommerkøene

Det blir ofte kø på veiene i sommertrafikken. Her finner du de alternative rutene som tar deg rundt bilkøen.

Kø

Ofte danner det seg lange køer sommerstid. Slik unngår du de verste køene.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Gjennom Telemark anbefaler vi bare omkjøringsveien via Drangedal og Kilebygda. Det er en lengre vei, men der slipper bilistene kø, sier Kjersti Hovemoen ved vegtrafikksentralen i Telemark.

Omkjøringsveien er dobbelt så lang som strekningen på E18. Likevel velger mange omkjøring fremfor å stå i kø (se kart og video lenger ned i artikkelen).

Kø på E 18 gjennom Telemark er noe de fleste som bruker veien har blitt vant med. Ofte står køen i flere timer spesielt i nordgående retning på søndag ettermiddag.

Men det finnes flere omkjøringsmuligheter på strekningen. En mulighet er å kjøre via Helle og Fossing til Valle, og videre derfra til Åbykrysset.

– Det er jo ofte ved Åbykrysset at køen står, så det er ikke en rute vi anbefaler, sier Hovemoen.

Kø E18

Typisk sommerkø på E18 ved Åbykrysset i Bamble.

Foto: Aksjon E-18

– Bruk båt

– Du kan ta av ved Bamble kirke og kjøre mot Høen, derfra ned til Findal og tilbake på veien ved Lasses bensinstasjon. Men hvis det skal lønne seg må trafikken stå bom stille, Vidar Tellefsen i aksjon E18.

Tellefsen synes folk som ikke vil sitte i kø bør velge veien om Drangedal. Eller bruke andre fremkomstmiddel.

– Båt er et bra alternativ. Vi som bor i Bamble er fullstendig isolert på grunn av tett trafikk på søndagene, sier Tellefsen.

Vidar Tellefsen

– Situasjon på E18 i Bamble er håpløs. Spesielt på søndagene sliter vi som bor her med tett trafikk, sier Vidar Tellefsen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Fra Siljan til Vestfold

Om trafikken også er tett og strekker seg inn i Vestfold, kan en annen omkjøringsmulighet være å kjøre via Skien og Siljan til Sande i Vestfold.

– Denne strekningen er belasta med mange ulykker, så det er heller ikke en rute vi anbefaler bilistene å bruke, sier Kjersti Hovemoen ved vegtrafikksentralen.

En annen alternativ rute i Vestfold kan være å ta av ved Farriseide å kjøre riksvei 303 mot Sandefjord.

Mange køsnikere

– Mange bruker parkeringsplassen på utsiden her til forbikjøring. Når køen står stille, svinger de inn her og ut 200 meter lenger frem. Det er ikke alltid de andre bilistene slipper dem ut igjen, da hender det at de kommer inn hit, sier Rukhma Mehmood ved gatekjøkkenet Bamble grillen.

Se hvordan mange bilister sniker i køen på E18.

Rukhma Mehmood ved Bamble grillen sier mange sniker i køen forbi gatekjøkkenet. Også via av- og påkjøringsramper sniker folk seg frem i bilkøen.

NRK har vært i kontakt med flere bilister som forteller om folk som kjører innom en bensinstasjon og ut igjen for å avansere i trafikken. Også politiet har erfaring med slik kjøring i sommertrafikken.

– En form for aggressiv køkjøring som vi selvfølgelig tar avstand fra. Du kan skape farlig situasjoner. Dette er noe vi vet skjer, i ytterste konsekvens så kan vi bøtelegge bilister som gjør dette, sier distriktssjef i utrykningspolitiet i Vestfold og Telemark Andreas Rødø.

– Vår oppfordring er at folk må ta det med ro, og akseptere at ting tar noe mer tid på denne tiden av året, sier Rødø.

Omkjøring via Drangedal

Den røde streken viser omkjøringsveien gjennom Telemark. Trykk på bilde for å se video fra turen på veien.

 • Ny trafo til 100 millioner

  De planlagte bedriftene og utvidelsene i industrifeltet på Svadde i Tinn vil kreve så mye energi at en ny trafostasjon til 100 millioner må bygges innen 4-5 år, melder Rjukan Arbeiderblad.

 • Vær forsiktig i trafikken

  Politiet oppfordrer alle til å være forsiktige ute i trafikken.

  Laster Twitter-innhold
 • Sykehuset må kutte med 68 mill.

  Sykehuset Telemark må kutte drifta med 68 millioner kroner neste år. Sykehusdirektør Tom Helge Rønning sier til TA at det blir tøffe tak, og at også klinikksjefene sier det blir krevende. I år har sykehuset kutta 80 millioner kroner.

 • Færre gir til Frelsesarmeen

  Frelsesarmeen har i år økt pågang av barnefamilier som ber om hjelp til jul. Samtidig har folk så langt puttet mindre peger i julegryta. – Vi fått inn 55 000 mindre enn på samme tid i fjor, sier Kaptein Laila Granseth til Varden.