NRK Meny
Normal

Slik sjekker ekspertene snøen

Svein Loftsgarden er skredobservatør for NVE og gjør ukentlige tester av snøen i Rauland i Telemark. Han viser hvordan en enkel test avslører om snøen er stabil, eller om et skred lett kan utløses av skiløpere på topptur.

Svein Loftsgarden, skredobservatør for NVE og medlem av Norsk folkehjelps skredgruppe på Rauland, viser hvordan man tar en snøprofil før man begir seg på en topptur.

På forskjellige steder i fjellet graver Loftsgarden hver uke ut snøprofiler. I Rauland har NVE to personer som sjekker snøen, og får dermed inn to observasjoner hver uke om snøen her.

Loftsgarden sjekker hvordan snølagene ligger på hverandre, og hvordan dette påvirker stabiliteten og skredfaren.

Alle resultatene blir lagt ut på Varsom.no - en side alle som skal på topptur må bruke i planleggingen av turene sine.

Aktsomhetsskalaen til Varsom.no

Aktsomhetsskalaen til Varsom.no.

Foto: Varsom.no

Siden er en kilde til varsling av naturfarer i Norge.

Test med søkestang, spade og heiskort

I Rauland er snøen veldig stabil akkurat nå. Hadde det ikke vært for det lille snøfallet som kom på skjærtorsdag, hadde det vært varslingsgrad 1 hos NVE.

Den nye snøen har ført til at varslingen er på 2. Det vil si at det kan være lokalt ustabile forhold, og at det er mulig å utløse skred ved stor tilleggsbelastning i brattheng.

Rådet fra Loftsgarden er derfor enkelt, men viktig.

– Holder man seg unna løyper med over 30% helning, så bør det gå bra.

I videoen øverst i saken bruker Loftsgarden tre ting for å finne ut hvor stabil snøen er: søkestang - for å sjekke dybden i snøen (i Rauland er den akkurat nå på nesten to meter), spade - for å grave ut en snøblokk, og et heiskort - som han bruker til å kjenne om det er løst mellom snølagene i blokken han har gravd ut.

Finner hvor snøen er ustabil

Så viser han en enkel test, blokktesten, som alle skiløpere på topptur bør gjøre når de skal opp i bratt fjell - og om det er nysnø eller mye vind.

Svein Loftsgarden, skredobservatør for NVE og medlem av Norsk folkehjelps skredgruppe på Rauland, viser en enkel blokktest av stabiliteten i snøen før man går på topptur.

I blokktesten sjekker Loftsgarden hvor snøen er ustabil. Lang nede i blokken finner Loftsgarden et grovkornet islag. Det er her det svake laget ligger, men det ligger langt nede og trenger stor belastning for å løsne.

Testen er enkel, og man trenger bare en spade og grave ut en snøblokk på 40x40 centimeter.

– Skiløperne må være ekstra varsomme når det er store snøfall og mye vind, er Loftsgardens viktigste råd.

De tre viktige S-ene

Den nye trenden i landet er topptur, med moderne utstyr.

Bård Henning Midtbøen, leder av skredgruppa på Rauland - som er en del av Norsk folkehjelp, viser det viktigste utstyret alle må ha med seg på tur.

– Men bare det moderne utstyret er ikke nok, sier Midtbøen.

Han viser derfor frem «de tre S-ene»:

  • spade
  • søkestang
  • sender/mottaker
Bård Henning Midtbøen i Norsk folkehjelps skredgruppe i Rauland viser frem det viktigste utstyret skiløpere må ha med seg på topptur.