Slik ser det ut tre uker før seriestart

SKIEN (NRK): Det er duket for rekordtidlig seriestart når Ranheim møter Brann lørdag 10. mars. Det kan bli tidenes utfordring for banemannskapene.

Marienlyst stadion

KUNSTGRESS: Det er under en måned til de første kampene skal spilles i årets eliteserie. Søndag 11. mars møter Strømsgodset Stabæk på Marienlyst stadion. Slik så det ut tirsdag denne uken.

Foto: Strømsgodset

Aldri før har eliteserien vært sparket i gang så tidlig. Den gamle rekorden ble satt i 2016. Da gikk årets første kamp 12. mars.

24 dager til seriestart

Disse klubbene spiller hjemme i årets første serierunde. Slik så det ut 13. februar, drøye tre uker før seriestart. I tillegg møtes Molde og Sandefjord på Aker Stadion.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
Det kan bli tidenes utfordring for banemannskapene før alt er klart til avspark i årets første eliteserierunde i fotball.

Asfalt-gløtt

Reidar Midtgaard

Reidar Midtgaard er driftsleder i Odds ballklubb.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Driftsleder Reidar Midtgaard i Odds ballklubb lover at de skal ha banen klar når Odd møter Haugesund på et, forhåpentligvis, snøfritt Skagerak Arena søndag 11.

Fortsatt gjenstår det mange arbeidstimer.

– Vi hadde svart asfalt her i forrige uke, men nå er isen tilbake rundt banen. Først må snøen fjernes, så er det bare å starte prosessen med å få isen vekk, sier han.

Klubben har eget spesialutstyr til snømåkingen. Det nytter ikke med vanlig plog når gressmatta skal ryddes. De siste ukene er det blitt noen netter bak rattet i kunstgresstraktoren.

24 dager til seriestart

Artan Enshti rydder vekk snø fra tribunen på Skagerak Arena.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

På'n igjen

Også i Trondheim byr isen på utfordringer. Ranheim spiller årets aller første hjemmekamp mot Brann på Extra Arena om knappe fire uker. Banen har vært lagt under snø i vinter, men væromslag har ført til store mengder is.

– De siste ukene har vi begynt å jobbe frem banen, men natt til tirsdag hadde vi et større snøfall og måtte starte på nytt, forteller Fredrik Rostad Eriksen i Ranheim fotball.

Extra Arena, Ranheim

Her braker det løs. Ranheim er vertskap for årets aller første kamp i eliteserien. Det skjer om tre og en halv uke.

Foto: Fredrik Rostad Eriksen, Ranheim Fotball

Mer snø

– Jeg er ikke nervøs ennå, men det skal ikke så mye til før jeg begynner å bli bekymret, sier Midtgaard.

Allerede torsdag meldes det snø. Driftslederen håper nedbøren kommer som regn. Uansett hjelper det å ikke være avhengig av at gresset skal spire før matta blir grønn. Den oppvarmede kunstgressbanen gjør ting lettere.

– Det er nok en av grunnene til at vi har fått serieåpning, sier han.

Av klubbene som spiller første runde borte har bare Tromsø og Vålerenga kunstgressbane. Seks av eliteserielagene må altså vente på at gresset skal gro.

– Seriestarten kommer altfor tidlig etter min mening. Det påfører klubbene enorme ekstrautgifter. Men datoen er satt, så banen må være klar. Det er ikke noe tvil om det, sier Reidar Midtgaard.

Skagerak arena

Snøen fra stadion kjøres til et deponi i nærheten for at ikke gummigranulatene fra banen skal forsvinne.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK