Hopp til innhold

Så enkelt kan du redusere familiens sukkerinntak

Til tross for at inntaket har gått ned hvert år siden 2001, så får vi fremdeles i oss for mye sukker. Ernæringsfysiolog Camilla Syversen gir deg enkle tips som kan hjelpe familiens matvaner.

Grønnsaker

Familiens sukkerinntak kan du redusere med enkle grep (illustrasjonsbilde).

Foto: Frank May / NTB scanpix

Det er spådd fedmeepidemi i Europa og det er foreslått å øke avgiften på sukker for å få nordmenn til å spise mindre, men det finnes enkle grep du selv kan ta for å redusere sukkerinntaket.

Camilla Syversen

Camilla Syversen ernæringsfysiolog ved Porselensklinikken i Porsgrunn forteller at en del matvarer vi anser som sunne, kan være skjulte sukkerbomber.

Foto: Porselensklinikken

– Bytt ut vanlig sukkerholdig saft med vann du selv tilsetter smak, for eksempel sitron, appelsin eller jordbær, sier ernæringsfysiolog Camilla Syversen ved Porselensklinikken i Porsgrunn.

– Være litt nøye med hva man bruker av pålegg. Ost, skinke og leverpostei er bedre enn syltetøy, prim og nugatti, fortsetter hun.

Hverdagens sukkerbomber

– Det er en del matvarer vi anser som sunne som inneholder mer sukker enn vi kanskje er klar over, som for eksempel Biola og andre drikke-yoghurter.

Hva med vanlig husmannskost?

– Poteten mener jeg vi bør beholde, men vi kan med fordel spise mer grønnsaker. I forhold til ris og pasta så er viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler i større grad bevart i fullkornsvariantene eller byggris. Utover det så bør vi få i oss mer belgvekster som bønner og linser, og det kan man for eksempel tilsette i gryteretter.

Lag maten selv

– Så lenge maten er hjemmelaget så har man jo en del kontroll på hva den inneholder. All stivelse som for eksempel finnes i poteter og pasta blir jo også omdannet til sukker i kroppen, men samtidig så er dette matvarer som inneholder mange viktige næringsstoffer. Stivelsen er en mer kompleks form for sukker og vil ha en litt annen virkning og effekt på blodsukkeret, men kalorier per gram vil være den samme.

Les også:

Kunstige alternativer

– Barn under tre år bør ikke få i seg noe særlig kunstig søtning, og der bør man være litt forsiktig også som voksen. Store inntak kan gjøre folk slitne, aggressive eller generelt i dårlig humør, men forskningen er mangelfull, og det er derfor man gjerne fraråder at folk får i seg for mye.

– Man bør i tilfelle heller bruke naturlige erstatninger som for eksempel Stevia.

Har folk grunn til å være skeptisk til kunstig søtning?

– Ikke ved moderate inntak. Du sparer jo litt kalorier på det, men inntaket blir fort høyt hvis man stadig drikker lettbrus og spiser sukkerfrie drops og tyggegummi i tillegg til andre ting i løpet av en dag. Voksne har jo også maksgrense på hvor mye Aspartam (kunstig søtning som blant annet finnes i de fleste typer lettbrus) de bør innta.

Lørdagsgodt ønsker hun tvert imot ikke at man fjerner.

– Den bør hele familien holde fast på! Gjeninnfør den igjen og la barna få velge noe de virkelig har lyst på lørdagen, og så får vi heller forsøke å holde det til den ene dagen i uka, avslutter Syversen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark