NRK Meny
Normal

Slik redder du forholdet

SKIEN (NRK): Det bør være like selvfølgelig å pleie parforholdet som det er å vedlikeholde bilen. Her har du sju tips.

Krangel

Et godt parforhold krever en real innsats fra begge parter.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Det er ikke «bare bare» å ta vare på parforholdet i en travel hverdag. Timeplanen fylles opp med møter i barnehagen, klær som skal vaskes, fotballtreninger for barna, spinningtimer og matinnkjøp. Og det er nok mange som føler at de ikke får tid til å pleie forholdet oppi alt sammen. Her har du noen råd som kan hjelpe dere på vei:

1. Fordel husarbeidet

Gulvvask

Er dere flinke til å bytte på gulvvasken? Hvis ikke kan temperaturen fort stige i heimen.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Husarbeidet gjør seg dessverre ikke av seg selv, og oppvask som hoper seg opp på kjøkkenbenken og hauger med uvasket klær kan skape hodebry for hver og en. Det er derfor viktig å prøve å fordele oppgavene i heimen mest mulig likt. Samtidig er det viktig å bli enige om hvor lista skal ligge på renhetsskalaen. Har den ene støv på hjernen, mens den andre trives med hybelkaniner som hopper rundt i stua? Finn en middelvei!

2. Snakk sammen

Par

Det er viktig å fortelle hverandre hvordan man faktisk har det.

Foto: Colourbox

Sier du ifra til partneren din hvis det er noe som plager deg, eller himler du bare med øynene og banner stille for deg selv? Det er viktig å fortelle hverandre hvordan man faktisk har det og ta opp ting man synes er vanskelig. Prøv å finne et fast tidspunkt på døgnet, hvor dere ikke blir forstyrret av unger, avtaler, tv og mobilen, og hvor dere kan sette av litt tid til å snakke ut.

3. Ha et realistisk syn på forholdet

Kjærestepar (Ill.foto)

Ingen parforhold er rosenrøde og konfliktfrie.

Foto: EVGENY ASMOLOV / AFP

Ser du for deg at dere skal leve sammen på ei rosa sky i sus og dus resten av livet, uten noen problemer og utfordringer? Da kommer du nok raskt til å få deg en lite hyggelig overraskelse. For ifølge ekspertene, varer den intense forelskelsen i maks to år, og problemene vil komme. Man må ta tak i de når de dukker opp, ellers vil det tære på forholdet.

4. Gi hverandre tid

Klokke

Gi hverandre tid til å sette ord på problemene.

Foto: Adrian Hancu / Colourbox

Enkelte par kan nok oppleve at den ene parten er flink til å sette ord på hva som plager en, mens den andre kanskje må bruke litt tid på å komme fram til de rette formuleringene. Er det tilfellet, er det fare for at den ene partneren presser den andre til å snakke, og en krangel kan lett oppstå. Tipset er å gi hverandre tid til å tenke og til å få satt ord på problemene.

5. Lag en samleliste

Liste

Ikke si ifra om alt som irriterer deg med en gang, men skriv det ned og spar på den ei ukes tid.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Går du rundt og irriterer deg over smått og stort en dag? Er det brødsmuler på gulvet, sure sokker i et hjørne, irriterende mange nye kjoler i skapet eller mye dilldall i vinduskarmen? Ikke bus ut med alt med en gang. Skriv det heller ned på en liste og legg vekk en ukes tid. Irriterer punktene deg like mye etter ei uke? Da kan du vurdere å si det til partneren, hvis ikke lar du det ligge.

6. Lytt til partneren

Øre (illustrasjonsfoto).

Er du flink til å lytte til hva partneren har å si, eller plaprer du bare i vei med det du mener?

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det er lett å gå i forsvar når man får kritikk av partneren, og man ender kanskje opp med å ikke få med seg hva den andre faktisk sier. Prøv å få tak i hva partneren din vil fortelle deg, før du fyrer løs med motargumenter. Forsøk å få til en åpen dialog i forholdet. Klarer man å ta opp ting uten å være anklagende i tonen, er man godt på vei.

7. Husk å være kjærester

Holde hender

Selv om man har vært sammen i en årrekke, er det viktig å vise at man setter pris på partneren sin.

Foto: Scanpix

Går hverdagen sin vante gang uten at dere setter av tid kun til dere? Er det lenge siden dere unte dere en bedre middag ute, eller gikk en tur i skogen og småpratet om løst og fast? Selv om man nettopp har blitt et par, eller har vært gift i 40 år, er det viktig å sette av tid til å gjøre hyggelige ting sammen.

Listen er utviklet på bakgrunn av samtaler med sogneprest Øystein Holtskog og Kristin Askevold, familieterapeut ved Grenland familiekontor.

Les også: Disse er utro

Les også: Dette bør dere ikke være like på