NRK Meny
Normal

Slik holder du rottene unna

PORSGRUNN (NRK): Tida er inne for å sette fram rottefella. – Det finnes enkle grep for å holde gnagerne unna, sier skadedyrekspert.

Rottene trekker inn, men går i feller
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Du kan like det eller ikke, men snart kommer de små, hårete og firbente med lang hale til å snuse rundt huset ditt.

Rotter og mus trekker mot varmen når kulda setter inn, og det er vanskelig å vite hvordan du skal bli kvitt de ubudne gjestene.

– Det viktigste man må begynne med er å sjekke at kledningen er tett, samt at det ikke ligger matavfall på tomta, sier skadedyrtekniker Sindre Halbjørhus fra Anticimex.

Moderne rottefelle

Sindre Halbjørhus

Skadedyrtekniker Sindre Halbjørhus viser frem en moderne rottefelle med elektrisk støt.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Det finnes andre alternativer enn den vanlige rottefella med gift. Sindre Halbjørhus viser NRK en moderne rottefelle, som er på størrelsen med en stasjonær datamaskin. Her blir rottene avlivet ved et elektrisk støt.

– Hva er den snilleste måten å ta livet av rotta på?

– Det beste for rotta er å dø av det elektriske støtet, for det går mye fortere, sier skadedyrteknikeren.

– Ikke mat fuglene

Foruten kontroll på matavfall og tett kledning, er det viktig at søppeldunken din har tett lokk.

– I tillegg bør du ikke mate fuglene i denne perioden, fordi rottene liker brødsmuler og fruktskall som faller ned fra fugleburene.

 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.

 • Skal satse på jenter

  Telemark fotballkrets styrker fokuset på jentefotball og ansetter tidligere landslagsspiller Trine Rønning. Rønning skal utvikle jentefotballen i Telemark, og jobbe for å få opp rekrutteringen. – Dette blir spennende. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

  Trine Rønning
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK