NRK Meny
Normal

Slik holder du rottene unna

PORSGRUNN (NRK): Tida er inne for å sette fram rottefella. – Det finnes enkle grep for å holde gnagerne unna, sier skadedyrekspert.

Rottene trekker inn, men går i feller
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

Du kan like det eller ikke, men snart kommer de små, hårete og firbente med lang hale til å snuse rundt huset ditt.

Rotter og mus trekker mot varmen når kulda setter inn, og det er vanskelig å vite hvordan du skal bli kvitt de ubudne gjestene.

– Det viktigste man må begynne med er å sjekke at kledningen er tett, samt at det ikke ligger matavfall på tomta, sier skadedyrtekniker Sindre Halbjørhus fra Anticimex.

Moderne rottefelle

Sindre Halbjørhus

Skadedyrtekniker Sindre Halbjørhus viser frem en moderne rottefelle med elektrisk støt.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Det finnes andre alternativer enn den vanlige rottefella med gift. Sindre Halbjørhus viser NRK en moderne rottefelle, som er på størrelsen med en stasjonær datamaskin. Her blir rottene avlivet ved et elektrisk støt.

– Hva er den snilleste måten å ta livet av rotta på?

– Det beste for rotta er å dø av det elektriske støtet, for det går mye fortere, sier skadedyrteknikeren.

– Ikke mat fuglene

Foruten kontroll på matavfall og tett kledning, er det viktig at søppeldunken din har tett lokk.

– I tillegg bør du ikke mate fuglene i denne perioden, fordi rottene liker brødsmuler og fruktskall som faller ned fra fugleburene.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK