Hopp til innhold

Slik får du den perfekte julemiddagen

Det er mange som fortsatt strever med å få sprø svor på ribba, og som ikke vet hvor lenge pinnekjøttet bør vannes ut. Her gir vi deg de beste tipsene for en perfekt julemiddag.

Ribbefat

Senk skuldrene, og ha det gøy på kjøkkenet, er noen av de gode rådene fra en erfaren kokk før julemiddagen skal lages.

Foto: matprat.no

Noen av oss går til kjøkkenet med en viss angst før julemiddagen skal til pers, enten man spiser ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk til jul. Det er det ingen grunn til. Her gir vi deg de beste tipsene og rådene du trenger for å senke skuldrene.

– Det er nok anledningen som gjør at vi blir litt redde for å mislykkes. Julaften skal jo alt være perfekt. Det lureste du gjør er å senke skuldrene, og egentlig så er dette med julemat veldig enkelt. Det har med varme å gjøre, og det å starte i riktig ende, sier kokk ved Villa Mat i Skien, Per Johansen.

Han har vært kokk i 45 år og har også vært jurymedlem og visepresident i Norge Kokkemesteres Landsforening (NKL). Han er også tidligere leder av Det Norske Kjøkken.

Her er triksene du bør kunne for den perfekte julemiddag:

Video Kjartan Skjelde lager sprø svor

Se kokk Kjartan Skjelde lage ribbe med sprø svor.

Enkle triks

Skal du ha ribbe julaften er det noen triks som er lure å begynne med ifølge Johansen.

– Har du en hel ribbe trenger du ikke rute den. Legg den i en panne med litt vann og lav temperatur. La den stå en time eller to på 70 til 80 grader, snu den, ta den ut og rut den. Så setter du den inn igjen i ovnen, og gjerne fortsett med 70 grader. La den stå i to til fire timer mens du gjør andre ting. Like før svigermor kommer kjører du opp temperaturen, og da popper svoren på ribba opp så fint som bare det, sierJohansen.

– Hva om man får panikk i siste liten, og kjører på med grillelementet?

– Ja, da gjelder det å følge med i luka, ler han.

Han sier det ikke lønner seg å lage ribba dagen før, for å spare tid.

– Det går ikke. Lager du den sprø svoren på ribba dagen før, blir den stående, og så skal du varme den opp igjen, og da blir den veldig seig.

Mange måter å lage ribbe på

Per Johansen

Per Johansen i Villa Mat, sier man ikke må stresse med julematen. Det blir jul uansett.

Foto: NRK

Johansen betrygger alle med at det er mange måter å lage ribbe på. Det finnes ikke en fasit.

– I fjor lagde vi tre typer ribbe. Da lagde vi blant annet en med asiatisk vri, hvor utgangspunktet vårt var juice. Da snakker vi ananasjuice, appelsinjuice, og ferske frukter. Dette kjørte vi i en blender, og brasserte ribba i det.

Han sier det også er mulig å koke ribba.

– Da koker vi den på svak varme i olje. Det høres kanskje voldsomt ut med olje i den feite ribba, men det blir fantastisk. Da lukker du smakene inne i ribba.

I år har likevel Johansen tenkt til å lage ribbapå en helt spesiell måte.

– I år skal jeg løage ribba slik moren min alltid gjorde. Hun tok alltid av svoren før vi skulle spise den. Så stekte hun den en gang til. Da fikk vi den sprø svoren som vi hadde ved siden av, og så fikk vi et nytt lag med stekt fett, og da ble det dobbelt opp med svor, smiler han fornøyd.

Dette bør du ha med

Johansen gir deg de gode rådene for hva du bør ha med i middagen, for at den skal bli perfekt.

  • Til ribbe trenger du en god surkål- en surkål med god syre.
  • Det er et must med litt epler og svisker- som balanserer syren.
  • Du må ha gode poteter- selv velger han Ringerikspoteter. Disse må kokes med skall, og skallet må tas av mens de fortsatt er lunkne.

Johansen sier at det viktigste er å ha det gøy på kjøkkenet, planlegge riktig og senke skuldrene.

– Jul blir det uansett, sier han.