Hopp til innhold

Slik får du mer ut av feriepengene

I disse dager kan nordmenn forvente å få utbetalt 135 milliarder kroner i feriepenger.

Ferie

BRUKES PÅ FERIE: De fleste nordmenn bruker feriepengene på nettopp ferie.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

For å finne feriepengegrunnlaget ditt må du undersøke lønnsslippen din. Har du rett på fire uker ferie får du 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget ditt, har du rett på fem ukers ferie får du 12 prosent. Er du over 60 år gjelder høyere satser.

Tjente du eksempelvis 450.000 kroner i fjor og har hatt en lønnsøkning på 2,5 prosent i år og har rett på fem ukers ferie, kan du forvente deg å få utbetalt nærmere 43.000 kroner i feriepenger.

Siden 2013 har rundt 44 prosent av oss brukt feriepengene på sommerferien, men i år synker antallet helt ned til 30 prosent, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

– Det er viktig å kose seg litt ekstra med disse pengene. Det er jo en slags tvangssparing gjennom året ved at arbeidsgiver sparer til feriepengene våre. Da skal vi hygge oss, men du kan også gjøre noe fornuftig med pengene, sier rådgiver i DNB, Jan Johannesen til NRK.

Les også:

Årets høydepunkt for lommeboka

Jan Johannesen, rådgiver i DNB

Rådgiver i DNB, Jan Johannesen sier det kan være lurt å ha en bufferkonto til dårligere tider.

Foto: DNB

Johannesen sier feriepengene ofte er årets høydepunkt for mange, og ikke minst for lommeboka.

Han sier det er et par ting det er lurt å tenke på før du går bananas og lar pengene fly ut av kontoen.

– Mange sliter med små kreditter som er dyre. Nå er det en gylden anledning til å bli kvitt dem. Noen har jo også så god råd at de bør begynne å tenke på pensjonen. Da kan feriepengene være en kickstart på å tenke langsiktig. Sparer du pengene i en BSU-konto kan det også være smart å sette inn litt ekstra på den kontoen nå i juni.

Lurt med bufferkonto

Det kan være smart å ha en såkalt bufferkonto ifølge Johannesen. Det er en konto hvor du har stående noen kroner i tilfelle uforutsette hendelser.

– Bygger du opp et lite forråd, har du penger om det kommer dårligere tider. Det kan hende at vaskemaskinen din ryker i september. Har du ikke penger på konto da, blir det fort et dyrt forbrukslån. Vårt råd er; sett av en brutto månedslønn på konto, og ha alltid det stående.

Dette skal vi bruke feriepengene på

  • Nedbetale gjeld: 4 prosent
  • Fritidsaktiviteter/-utstyr/fornøyelser: 2 prosent
  • Bolig/eiendom: 1 prosent
  • Barn/familie: 2 prosent
  • Vet ikke: 22 prosent
  • Får ikke feriepenger: 33 prosent

Siden DNB begynte å kartlegge nordmenns ferievaner i 2006 har andelen som skal være hjemme i ferien aldri vært så høy som i år. Antall nordmenn som ikke skal noe sted i sommer har nært doblet seg fra fjoråret, fra 13 prosent til 21 prosent.