Gilde Felleskjøpets anlegg i Skien.
Kretsleder Ivar Meen frykter det verste etter et orienteringsmøte for medlemmene i går kveld.
- Det var en litt mutt stemning på møtet. De fleste forsto bakgrunnen for tallene og hvorfor vi må rasjonaliseres, sier Meen.
Dermed er kampen i gang enda en gang for å bevare en av de mest tradisjonsrike bedriftene i Skien. De ansatte vil kjempe for å beholde arbeidsplassene. Det dreier seg om bortimot 120 ansatte fordelt på 107 årsverk.
Det kan gå arbeidsplasser tapt i Skien.
100 årsverk må bort
- Dette er ingen trivelig situasjon. De fleste føler seg bundet til anlegget, men Felleslakteriet sitter på en overkapasitet på 100 årsverk. Disse må bort et eller annet sted i organisasjonen, sier han.
Mye av slakterivirksomheten blir flyttet til Tønsberg, hvis Skien blir lagt ned. Sau og lam fra store deler av fylket vil bli sendt til Vestlandet.
Og nettopp transporten kommer til å bli en viktig del av debatten videre. Ivar Meen sier rett ut at han frykter for dyreplageri når transportavstandene blir lengre.
- Det ble satt mest fokus på dyrehelsa, og dette opptar alle bønder, sier Meen.
Tre alternativer
Det er tre alternativer for framtida i Skien:
Det ene er nedleggelse.
Det andre er å bli et spesialanlegg for slakting av storfe.
Tredje alternativ er å gjøre om Skien til et sesongslakteanlegg for sau og lam.
Foreløpig er det ikke et alternativ å drive slakteriet i Skien videre som i dag. Det bekrefter informasjonssjef Sissel Norevik i Gilde Fellesslakteriet.
- Hele kjøttindustrien i Norge har en overkapsasitet og vi er nødt til å få en bedre utnyttelse av de linjene vi har, sier hun.
Allerede onsdag i neste uke er det styremøte om utredningen skal sendes videre til hovedstyret i Norsk Kjøtt.
Hvis alt går etter planen, kan avgjørelsen bli tatt allerede i slutten av denne måneden.