NRK Meny
Normal

Lette etter de verste nazistene – fant egen familie

SKIEN (NRK): Forfatter Bernt Roughtvedt har skrevet mye om hendelser i under 2. verdenskrig. Da han fikk tilbud om å skrive om norges verste nazister, visste han ikke hva han sa ja til.

Forfatter Bernt Roughtvedt

Forfatter Bernt Roughtvedt skal skrive en bok om de verste nazistene i Norge under krigen. Han er spent på reaksjonene når det blir klart at noen av dem var nære slektninger.

Foto: Lorentz Berg / NRK

I 2015 er det 70 år siden 2. verdenskrig sluttet. I den forbindelse har Spartacus forlag bestemt seg for å gi ut en bok om de 50 mest sentrale nazistene i Norge under krigen.

Like før jul, tok Bernt Roughtvedt på seg oppdraget. Nå har han tre måneder på seg for å bli ferdig og lurer han på om han har gjort noe veldig dumt.

Det er sånn Hans Olav Lahlum-tempo, jeg vet ikke om jeg er i samme liga som han.

Bernt Roughtvedt

– Vanligvis har jeg to år på å skrive en sakprosabok. Jeg har aldri forsøkt å skrive en bok på tre måneder før. Det er sånn Hans Olav Lahlum-tempo, jeg vet ikke om jeg er i samme liga som han, sier Roughtvedt.

Les også:

Fant familie

Roughtvedt presenterer bokprosjektet i avisa TA i dag.

I arbeidet med boka, blir forfatteren også nødt til å røpe en familiehemmelighet. Han har nemlig funnet sentrale nazister i sin egen familie.

– Min far var søskenbarnet til to som var sentrale innenfor NS-byråkratiet. De har jeg ikke vært spesielt opptatt av, selv om de har vært familie, men nå må jeg finne fram deres historie også.

Roughtvedt sier familien ikke ville snakke om historiene til de to. Han vokste opp uten å vite om dem. Det var først da han begynte å skrive bøker om krigen, at han fant ut hvor sentrale de hadde vært innenfor NS-styret.

– Nå blir jeg vel kastet ut av familien fordi jeg begynner å grave i det, tenkte jeg da.

Har svaret klart

Det er først i forbindelse med presentasjonen av bokprosjektet at familien fått vite hva Roughtvedt har gravd i. Han er spent på hvilke reaksjoner han kommer til å få.

- Jeg har svaret klart. Skal jeg skrive om de femti mest kjente nazistene i Norge, så kan ikke jeg unngå å nevne John og Thorvald Thronsen.

Bernt Roughtvedt holder også på å gjøre ferdig to andre bøker, i tillegg til den han skal begynne på nå. Han innser dermed at han ikke kommer til å få noen fritidsproblemer i løpet av 2015.

- Jeg trenger ikke fritid. Jeg har blitt for gammel til å ha det, sier han og ler.