Hopp til innhold

– Vi har aldri vært så nær som nå

Skotske Allan MacDonald vil starte opp igjen magnesiumproduksjonen på Herøya i Porsgrunn, og håper på 300 nye arbeidsplasser.

Herøya i Porsgrunn

En skotte skal starte magnesiumeventyret opp igjen, 12 år etter at magnesiumfabrikken ble lagt ned på Herøya i Porsgrunn.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Skotten sier til Dagens Næringsliv at han har et mål om å skaffe 100 millioner dollar, eller om lag 600 millioner kroner innen slutten av juni. Pengene skal gå til å få magnesiumproduksjonen på industriområdet Herøya til å gjenoppstå, drøye tolv år etter at Norsk Hydro la den ned. .

Den totale investeringen ligger på om lag 4,7 milliarder kroner. Ifølge MacDonald ville det kostet minst 7 milliarder å bygge en helt ny fabrikk fra bunn.

– Har aldri vært så nær

Terje Riis-Johansen

Fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen er svært begeistret for skottens planer for Herøya i Porsgrunn.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Leder for Herøya Industripark, Thor Oscar Bolstad, er svært optimistisk på vegne av skottens planer for industrien i Porsgrunn.

– Vi er nok nærmere enn vi noen gang har vært en ordentlig oppstart. Det har vært mange prosjekter på gang, som flere har gitt opp. Nå har vi en eier som ønsker dette inderlig, og som nå er i gang med å reise rundt for å finansiere prosjektet. Han har stor tro på det, og vi har stor tro på det, sier Bolstad.

Også fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen er begeistret for planene.

– Allan MacDonald er en svært karismatisk fyr som har bakgrunn fra flybransjen. Han har en CV som er svært imponerende. Han har reist Europa rundt for å se etter de beste stedene for å produsere magnesium, og har konkludert med at Herøya og Porsgrunn er det beste stedet, sier han.

300 ansatte

MacDonalds selskap Serenity Capital og datterselskapet SilMag ønsker å starte opp gjenvinning av magnesium i løpet av ett år, og anlegget skal ha 60 ansatte. Deretter er planen å ruste opp Hydros gamle fabrikk til en årlig produksjonskapasitet på 65.000 tonn i 2017.

Kapasiteten kan senere bli doblet og antall ansatte være så mye som 300.

Den globale etterspørselen etter magnesium kan øke mye de neste årene på grunn av bil- og flyprodusentenes behov for lettmetaller som får ned driftskostnader og senker CO2-utslippene. Prosjektet på Herøya kan gjenoppstå etter flere års testing av miljøvennlig magnesiumproduksjon fra mineralet olivin.

Stor tro

Ifølge Dagens Næringsliv mener skotten at billig, ren kraft, høy kompetanse i Grenland og en 20-årskontrakt med olivinutvinneren Sibelco på Sunnmøre,

Norge til et ideelt sted å produsere de beste magnesiumlegeringene i verden.
MacDonald har selv spyttet inn rundt 50 millioner kroner fra eget såkornfond for å sikre seg Hydros gamle produksjonsanlegg, og kommer til å bruke ytterligere ti millioner før alt er på plass.

Innovasjon Norge har stor tro på prosjektet og tildeler resirkuleringsanlegget 20 millioner kroner av en totalsum på mellom 100 og 150 millioner.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark