NRK Meny
Normal

Skolen nedringt av urolige foreldre

De tre gjenværende ansatte på Seljord folkehøgskule jobber på spreng for å svare på spørsmål om elever og lærere som er i Nepal.

Brith Haugland Bø

Telefonen til kontorleder Brith Haugland Bø ved Seljord folkehøgskule har ikke stått stille mandag.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

70 elever og 10 lærere fra Seljord folkehøgskole var på skoletur i Nepal da landet ble rammet av jordskjelv i helgen.

Alle er i god behold, men opplevelsene de har hatt de siste dagene har gjort inntrykk.

Bekymring

Kontorleder ved skolen Brith Haugland Bø sier det har vært svært travelt på skolen denne mandagen, som er den første hverdagen etter jordskjelvet. Telefonen ringer i ett sett, og mailer og tekstmeldinger tikker inn.

– Vi må jo bare ta en telefon om gangen, og svare så godt vi kan, sier hun til NRK.

Det som skulle være en eventyrreise til Himalaya ble forvandlet til noe helt annet for gjengen fra Seljord etter at jordskjelvet rammet. Hjemme i Norge sitter det mange foreldre som er bekymret for barna sine.

– Det er klart at mange foreldre er bekymret, men de tar det som har skjedd med fatning. Noen har fått kontakt med barna sine på sms, og andre har fått informasjon gjennom skolen. Foreldrene ønsker selvsagt å få barna sine hjem så fort som mulig, sier Haugland Bø.

Seljord folkehøgskule

70 elever og 10 lærere er i Nepal. Det er kun tre ansatte igjen ved skolen, og de gjør så godt de kan for å svare på spørsmål.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Ved godt mot

Elevene hadde snakket om sikkerhet og muligheten for jordskjelv før de dro på tur. Haugland Bø sier at det likevel er nesten umulig å forberede seg på noe slikt.

– Det er ikke lett å forbedrede seg på slikt, annet enn å vite at man bør komme seg ut av bygninger og holde seg samlet. Dette er en fin gjeng som er på tur, og de er ved godt mot, sier hun.

– Vi tenker på dem som er der nede og det de har opplevd. Jeg har vært der fem ganger selv, og vet veldig godt hvordan det er der. Likevel kan jeg ikke forestille meg hvordan de har det nå, legger Haugland Bø til.

Reisefølget skal etter planen være på plass hjemme i Seljord torsdag.

– Da jobber vi for å få alle elever og lærere hit i en samlet gruppe. Det blir en debrifing, og en mulighet til å roe ned og kontakte familie, sier kontorlederen.

Det er hektisk på Seljord folkehøgskule etter jordskjelvet i Nepal i helgen. 70 elever og 10 lærere er i de jordskjelvrammede områdene.
 • Manuell dirigering på E134

  På E134 blir trafikken dirigert ved Kjeringdalen i Vinje. Årsaka er berging av eit vogntog. Vegen kan måtte stenge i periodar opp mot 20 minutt.

  Laster Twitter-innhold
 • Åtvarar om tre i vegen

  Statens vegvesen ber trafikantar i Telemark om å vera oppmerksame på tre som bøyer seg over vegbana på grunn av tung snø. Mannskap er ute og ryddar, men dei treng tid for å rekke over alt.

  Rydding av tre, Akkerhaugen
  Foto: Statens vegvesen
 • Manuell dirigering Fv. 37

  På fylkesveg 37 ved Breidgvamodden, på strekninga Gransheradkrysset – Mælkrysset, er det manuell dirigering på grunn av bilberging.

 • Betydeleg snøskredfare

  I Vest-Telemark er det nå betydeleg snøskredfare. Nysnøen har enno ikkje stabilisert seg, og ligg oppå fleire svake snølag. NVE avrår folk å ferdast i bratt terreng.