NRK Meny
Normal

Skoleelever nektet visum til Kina

PORSGRUNN (NRK): Syv av 17 elever fra Porsgrunn videregående skole fikk søknaden i retur da de skulle på studietur.

Studietur til Kina

Elever fra Porsgrunn har også tidligere vært på studietur i Kina.

Foto: privat

Det er elever i International Baccalaureate-klassen som ikke får reise til Kina på grunn av visumproblemer.

Leon Solve Mossing Knudsen

Elevrådsleder Leon Solve Mossing Knudsen sier visumproblemene kom som et sjokk.

Foto: Jonas Fossing / NRK

En studietur klassen hadde spart til i to år fikk en brå stans da syv av elevene i klassen ble nektet visum. Disse elevene har ikke fått en forklaring fra den kinesiske ambassaden på hvorfor de ikke får komme inn i landet.

– Det virket litt uvirkelig med en gang. Vi hadde syv elever som satt utenfor og var helt fortvilet fordi de hadde jobbet hele sommerferien for å få lov til å være med på en studietur, sier elevrådsleder Leon Solve Mossing Knudsen.

På sine nettsider skriver regjeringen: «Fra medio august 2016 har flere henvendt seg til Utenrikstjenesten og opplyst at de ikke får visum til Kina. (...)Kinesiske myndigheter har ikke kunnet bekrefte endring av visumregler.»

Kan skyldes opphold i Tyrkia

Rektor ved skolen, Monica Gjertsen Steinbakken, kaller prosessen rundt visumsøknadene frustrerende.

– Dette er fjerde gangen vi arrangerer turen, og det har ikke vært denne typen utfordringer tidligere, sier hun.

Margrethe Hauff

Margrethe Hauff er koordinator for klassen. Hun har vært med på tidligere klasseturer der innvilgelse av visum ikke har vært et problem.

Foto: Jonas Fossing / NRK

Skolen har prøvd å få kontakt med kinesiske myndigheter for å få et svar, men uten hell. Koordinator for International Baccalaureate-klassene, Margrethe Hauff, tror grunnen til at syv av elevene ikke har fått visum, er fordi de har vært i Tyrkia.

– Vi hører at elever som har vært i Tyrkia i løpet av sommeren, eller som ikke kan bevise at de ikke har vært det, blir nektet visum.

Ifølge Hauff har de syv elevene fått avvisning på visumsøknaden sin og ikke avslag. Hun forklarer at et avslag på en søknad betyr at du ikke får komme inn i landet igjen.

– Det går rykter om at de skal løsne litt på reglene 1. oktober og at dette er over 15. oktober, sier Hauff som presiserer at hun ikke vet dette med sikkerhet.

Jobbet på spreng for booke om

Monica Gjertsen Steinbakken

Rektor Monica Gjertsen Steinbakken håper utsettelse av turen kan sørge for at alle elevene får bli med.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Skoleledelsen har jobbet hardt for å flytte turen til et senere tidspunkt, slik at alle elevene kan få muligheten til å være med.

– Vi har ingen garanti, men vi har tatt en sjanse og booket om turen til 3. november, sier Monica Gjertsen Steinbakken.

Elevrådsleder Leon Solve Mossing Knudsen sier han er optimistisk og tror at det blir studietur på alle.

NRK har både ringt og skrevet til den kinesiske ambassaden, men har ikke fått noen forklaring på hvorfor elevene er nekta visum.

 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.

 • Skal satse på jenter

  Telemark fotballkrets styrker fokuset på jentefotball og ansetter tidligere landslagsspiller Trine Rønning. Rønning skal utvikle jentefotballen i Telemark, og jobbe for å få opp rekrutteringen. – Dette blir spennende. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

  Trine Rønning
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK