NRK Meny
Normal

Skogbranner etter lynnedslag

Brannvesenet har torsdag rykket ut etter meldinger om lynnedslag flere steder i Telemark. Skien brannstasjon har vært helt tømt mange ganger i dag.

Skogbrann i Valebø, Telemark

I Valebø er det langt oppe på fjellet at det brenner, og det er vanskelig å komme frem.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Klokken 15.33 fikk brannvesenet melding om en skogbrann i Valebø, som var forårsaket av et lynnedslag. Et skogbrannfly ble raskt sendt ut for å observere fjellene, men omfanget var uklart en stund.

Slukket i Svartefjell

110 Telemark meldte at Skien brannvesen var på vei til stedet. Brannmannskaper fra Skien og Sauherad kom til Valebøveien, og NRK fikk beskjed om at det var et kupert område det brenner i.

NRK har også snakket med melder, som observerte røyk fra skogen i Valebø.

Klokken 1915 opplyser brannsjef Guttorm Liebe i Skien brannvesen at de snart har kontroll over brannen på Svartefjell.

Et slukningshelikopter har bistått i slukkingen, og brannen er over når helikopteret har fått helt vann over et par ganger til, opplyser Liebe.

Skogbrann i Valebø

Fra avstand er brannen synlig langt oppe i fjellet.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Frykter at det kan bli heftig

Brannvesenet sa tidligere i dag at de stadig fikk nye meldinger om skogbranner i området, og de fryktet at det kunne bli heftig.

For også Tinn brannvesen har i dag rykket ut på skogbrann etter lynnedslag i Hovin-området, skriver 110 Telemark på Twitter.

Det sammer har Sauherad brannvesen, i området Nesodden og Sauherad-fjellet, melder 110 Telemark.

Meteorologisk institutt sendte i går ut et obs-varsel om lokalt stor skogbrannfare i Aust-Agder, Telemark, Østfold, Vestfold, Buskerud, Helgeland, Sør-Troms, Finnmarksvidda, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Skogbrannfaren vil være høy til det kommer betydelige mengder nedbør de aktuelle stedene.

Uvanlig mye å gjøre

– Det har vært en hektisk dag, og vi har hatt uvanlig mye å gjøre, sier Liebe og ramser opp noen av tingene som har ført til at brannstasjonen i Skien har vært helt tømt for folk i dag:

Brannen i Svartefjell, leilighetsbrann i Skien og en automatisk brannalarm.

I tillegg har det vært brann ved siden av en seter i Hoppestul i Kongsberg kommune, og brannen truet bygninger. Det har også vært to branner i Tinn, en båtepisode i Notodden og en annen i Porsgrunn, samt en automatisk og en teknisk alarm.

Laster kart, vennligst vent...