NRK Meny
Normal

Etterslukking på Svanstul

Brannvesenet har nå kontroll på skogbrannen sørvest for Svanstulflottene i Skien. Det opplyser operasjonsleder Jørn Gustav Larsen hos politiet i Telemark.

Laster kart, vennligst vent...

Det er her, ved Svanstul i Skien kommune, at det har pågått en betydelig skogbrann fredag ettermiddag. Svanstul er et populært hytteområde med mange besøkende både i sommer- og vinterhalvåret.

Mannskpene fikk kontroll over brannen fredag kveld, og det pågår nå etterslukking. Etterslukkinga vil fortsette ut over lørdagen, opplyser politiet klokka 7 lørdag morgen.

Vanskelig slukkingsarbeid

Det skal være dårlig mobildekning i området og vanskelig for redningsmannskapene å kommunisere med stasjonene.

– Vi har en bil som nettopp har kommet derfra nå, siste nytt er at de fremdeles ikke har kontroll over brannen, opplyser brannvesenet klokken 20:20 fredag kveld.

Politiet har reist fra stedet ettersom det ikke skal ha vært fare for spredning til bygninger.

– Vi har oppfattet det slik at brannvesenet nå driver med etterslukkingsarbeid på stedet, opplyser operasjonslederen i Telemark politidistrikt kort tid etter at NRK.no snakket med brannvesenet.

Stort område

– Brannvesenet er på stedet, og kan melde om at det er rundt ett til to mål ulendt terreng som brenner, sa operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Aadne Røilid, da meldingen om brannen kom like over klokken 11 i formiddag.

Fire timer senere, litt før klokken 15, opplyser operasjonsleder at brannen er betydelig utvidet, og gjelder et område på 30 til 40 mål.

Får bistand fra brannhelikopter

Brannvesenet, som jobber intenst for å slokke brannen og hindre videre spredning, har tidligere i dag bedt om assistanse fra brannfly for å observere.

Klokken 14 har det blitt rekvirert et brannhelikopter til området.

– Helikopteret flyr nå fra Sauda og vil være på stedet om to timer, cirka klokken 16, sier operasjonsleder Røilid.

Helikopteret har imidlertid blitt forsinket på grunn av værforhold, og kan tidligst ventes like over klokken 17.

Fortsetter å øke

Ny operasjonsleder i politiet, Vidar Aaltvedt, sier at brannen fortsetter å øke i omfang.

– Mannskapene har ikke kontroll på brannen ennå, men fortsatt er ingen hytte eller bygninger truet, så det er bare skog som brenner, sier Aaltvedt.

Han opplyser også om at det er kraftig vind som dreier, og at den bidrar til fortgang i brannen.

– Det er nå flere ordinære brannmenn som har kommet til, sammen med folk fra skogbranntroppen, som består av skogeiere med brannopplæring, og sivilforsvaret er på vei. Politiet i Telemark har dermed trukket seg tilbake, sier Aaltvedt like over klokken 17.

Operasjonslederen legger også til at man skal ha fått stabil vanntilførsel til slokningsarbeidet.

Det er tykk tåke i området nå, sier et vitne i området.

Svanstul er et populært ski- og hytteområde i Skien kommune.