NRK Meny
Normal

Skjebnetid for Bratsbergbanen

– Passasjertrafikken på Bratsbergbanen kan være historie i løpet av få måneder, hvis ikke Stortinget griper inn. Det sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Bratsbergbanen
Foto: nils martin brandvik / nrk

Bratsbergbanen har vært gjennom en fire år lang prøveperiode der staten betalte for togruta. Et av vilkårene for å fortsette ordninga var at man skulle opp i 100 000 passasjerer årlig.

I 2013 reiste 50 000 passasjerer med toget mellom Notodden og Grenland.

Riis-Johansen mener forklaringa blant annet ligger i mange innstilte tog på grunn av feil og gammelt utstyr.

Terje Riis-Johansen

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Avtalen med staten gjelder fram til 1. januar, og dermed blir det kommende statsbudsjettet avgjørende. Fylkesordføreren liker ikke signalene fra regjeringa og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Det er grunn til å tro at regjeringa ikke vil komme med de nødvendige bevilgningene til Bratsbergbanen i årets statsbudsjett, sier Riis-Johansen.

Han setter dermed sin lit blant andre regjeringens støttepartier: Kristelig Folkeparti og Venstre.

Positive

Johan Tønnes Løchstøer

Johan Tønnes Løchstøer fra Telemark Venstre.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

Johan Tønnes Løchstøer i Telemark Venstre sier han har tro på at partiet vil kreve fortsatt drift av Bratsbergbanen i forhandlingene om nytt statsbudsjett.

– Det vil alltid være en avveining, men fra Venstres side vil dette være et prioritert område.

Stortingsrepresentant Geir Bekkevold tror også hans parti, Kristelig Folkeparti, vil kreve videre drift av Bratsbergbanen i budsjettforhandlingene.

Geir Bekkevold

Geir Bekkevold, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

– Jeg er overbevist om at Kristelig Folkepartis stortingsgruppe vil gå inn for å bevare Bratsbergbanen. Jeg har ikke fått noen andre signaler.

Vil unngå ny prøveperiode

Hvis Bratsbergbanen reddes i det kommende statsbudsjettet, blir den neste oppgaven å øke antall reisende.

Det innebærer blant annet å elektrifisere banen, slik at det kan kjører elektriske togsett helt ned til kollektivterminalen på Notodden.

Johan Tønnes Løchstøer (V) mener passasjerantallet vil øke hvis man klarer å tilby komfort, punktlige tog og korrespondanse med busser og andre tog.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen ønsker ikke noen ny prøveperiode.

– Banen bør ligge inne i den generelle budsjetteringa fra statens side. Hvis det legges inn premisser på antall år eller antall passasjerer, skaper det en kortsiktighet og usikkerhet.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK