NRK Meny
Normal

Skiensordføreren skuffet over Porsgrunn

– Jeg synes det Porsgrunn gjør er uheldig og trist for hele samarbeidet, sier Hedda Foss Five (Ap).

Hedda Foss Five og Geir Arild Tønnessen

OPPGITT: Skiensordføreren er overrasket over sine partikollegaer i Porsgrunn, som sier foreløpig nei til grenlandssamarbeid. Bildet er fra en tidligere anledning med daværende varaordfører Geir Arild Tønnessen (V).

Foto: Ken Willy Wilhelmsen

Hun snakker selvfølgelig om nyheten om at Porsgrunn sier nei til å samarbeide med alle seks grenlandskommunene.

– Det er viktig at vi greier å fullføre prosessen vi har begynt på, som etter planen avsluttes til sommeren. På vegne av alle seks kommunene synes jeg dette er trist.

– Hva blir neste trekk fra Skiens side?

– Nå er vi fem kommuner igjen i Grenland (Skien, Siljan, Bamble, Kragerø og Drangedal, red.anm.) som alle har til hensikt å fullføre kommunestrukturprosessen som planlagt.

Alle de andre kommunene kommer til å ha dialog med innbyggerne og se på fordeler og ulemper med en ny felles kommune. Det er de pålagt av Stortinget, understreker Five.

  • Les flere saker om kommunereformen i Telemark her
Robin Kåss i Porsgrunn

Porsgrunnsordfører Robin Kåss (Ap) vil være for seg selv.

Foto: NRK

– Blir en mer synlig region

– Hvorfor er Skien så interessert i å slå seg sammen, spesielt med Porsgrunn?

– I analysen av en storkommune i Grenland ser vi mange fordeler ved å være én stor kommune. Særlig med tanke på industriell utvikling, næringsliv og flere arbeidsplasser.

Five sier det også er viktig å bli en synlig region mellom Kristiansand og Oslo. Hun mener Grenlandsregionen har mye å tjene på å være én kommune.

– Det er disse tingene vi skulle utredet fram til sommeren og fått endelig svar på. Det er uheldig at Porsgrunn ikke ønsker å fullføre.

– Må legge patriotisme til side

– Forstår du at det kan være porsgrunnspatriotisme som kommer inn her?

– Jeg vet ikke hva det skyldes. Jeg oppfatter at politikere skal ivareta befolkninga si, og gjøre det beste for arbeidsliv, velferdsoppgaver og annet politikere har ansvaret for. Da bør man legge følelser, patriotisme og egeninteresser til side. Det tror jeg man prøver på også.

– Man må også prøve å tenke langsiktig. Hva er best for innbyggerne de neste femti åra, spør Five.

For ordens skyld skal det sies at ordfører i Porsgrunn Robin Kåss (Ap) understreker at formannskapets vedtak ikke er et endelig nei til en kommunesammenslåing.

Kari Nordheim-Larsen, fylkesmann i Telemark

Fylkesmann Kari Nordheim-Larsen sier Porsgrunns «nei» ikke er slutten for det videre arbeidet.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Porsgrunn-nei er ikke slutten

Fylkesmann Kari Nordheim-Larsen ser ikke mørkt på at Porsgrunn nå har meldt seg ut av sammenslåingsarbeidet.

– Porsgrunns «nei» er ikke dødsstøtet for kommunesammenslåing i Grenland. De andre kommunene, det vil si Skien, Siljan, Bamble, Drangedal og Kragerø, holder fremdeles døren åpen for en mulig storkommune.

Nordheim-Larsen sier det nå er viktig å konkretisere mulige kommunemodeller slik at en kommer i mål innen sommeren, slik departementet krever.