Avlyser årets Operasjon Dagsverk

SKIEN(NRK):Elever ved Skien videregående skole er provosert over at ledelsen dropper Operasjon Dagsverk i år. Skolen mener elevene ikke er så interessert som før.

Elever Skien vgs

PROTESTERER: Leder av Elevorganisasjonen i Telemark, Babak Siami, elerådsleder Henrik Aarnes, leder av OD i Telemark, Anne Dorthe Brekke og formidlingsansvarlig for OD i Telemark, Maia Viken, er sterkt uenige i årets avlysning.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Jeg reagerer veldig sterkt fordi skolen selv har hatt en uravstemming for å se elevers interesse for Operasjon Dagsverk, sier Babak Siami, leder av Elevorganisasjonen i Telemark.

Før sommerferien ble det på skoleledelsens oppfordring gjennomført en uravstemming, og den viste at rundt 2/3-deler av elevene ønsket Operasjon Dagsverk.

– En betydelig stor majoritet ønsker dette, men når ledelsen bestemmer at det ikke skal være lengre, tråkker de på elevene fordi de ikke vil ofre denne ene dagen, mener Siami.

Fallende interesse

Toril Lislien er rektor ved Skien videregående skole, og hun står på at interessen blant elevene er dalende.

Rektor Toril Lislien ved Skien vgs

Rektor Toril Lislien mener interessen blant elevene for OD er mindre enn tidligere.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det har vært sånn de siste åra at det har vært en nokså lav elevdeltakelse i Operasjon Dagsverk, og det kan ha noe med organiseringa å gjøre. Vi må vurdere hva vi vil bruke skoledagene til, og derfor har vi valgt å ikke gjennomføre Operasjon Dagsverk i år.

Dermed blir det vanlig undervisning på Skien videregående skole 3. november, og skolen er ikke alene om å avlyse Operasjon Dagsverk.

Færre og færre skoler deltar på Operasjon Dagsverk

Også Bamble videregående skole avlyser. Det bestemte elevene sjøl.

Rektor Hermod Håtveit sier elevrådet ikke ønsket å delta på det sentrale opplegget fra Operasjon Dagsverk, men at de vil vurdere å arrengere et alternativt OD.

– Det har vært en laber oppslutning tidligere, og mange synes egenandelen ved å bidra med å jobbe er for høy.

For videregående skoler må hver elev som er med på Operasjon Dagsverk bidra med 400 kroner.

Færre skoler deltar

Operasjon Dagsverk har blitt arrangert siden 1964 og finner i år sted 3. november. Årlig blir det samlet inn rundt 30 millioner kroner til elevenes årlige solidaritetsaksjon.

Olav Bjelland Brekke, leder Operasjon Dagsverk

OD-leder Olav Bjelland Brekke innrømmer at det er færre skoler som deltar.

Foto: Operasjon Dagsverk

Olav Bjelland Brekke er leder for Operasjon Dagsverk, og han synes det er synd at skolerne trosser elevenes ønsker.

– Det bør være elevenes valg om skolen deltar eller ikke, og jeg synes det er dumt at ungdommenes engasjement stopper på rektors kontor.

Han bekrefter likevel at det er en nedgang i antall skoler som deltar i OD.

Rundt 350 skoler her i landet er hittil påmeldt til årets Operasjon Dagsverk, og det pleier å være rundt 550 skoler. Tidligere deltok litt over 600 skoler.

– Vi har noe nedgang siden 2010, og det skyldes blant annet at skoler har blitt lagt ned i distriktene, og vi har også fått konkurranse fra andre aksjoner.

– Er Operasjon Dagsverk i ferd med å gå ut på dato?

– Det er ikke gått ut på dato å bidra til store humanitære saker, og det skal vi få til, men kanskje formen på det, sier Toril Lislien, rektor ved Skien videregående skole.

Operasjon Dagsverk i Colombia

Inntektene fra Operasjon Dagsverk går i år til et utdanningsprosjekt i Colombia.

Foto: Operasjon Dagsverk