NRK Meny
Normal

Skien må kutte 25 millioner

Rådmannen i Skien foreslår at politikerne må kutte 25 millioner kroner i forslaget til budsjett for neste år.

Jan Petter Johansen i bystyresalen

Konstituert rådmann Jan Petter Johansen la fram sitt forslag til budsjett for Skien.

Foto: Roald Marker / NRK

Skien kommune har fått flere økonomiske nedturer de siste årene. Nedgang i skatteinntekter, lavere befolkningsvekst enn andre kommuner og mindre penger over statsbudsjettet. Forrige uke kom nemlig det første statsbudsjettet signert Siv Jensen. I følge det kan Skien belage seg på mellom 10-15 millioner mindre fra staten enn tidligere år.

Konstituert rådmann Jan Petter Johansen fikk derfor litt av en utfordring da han for første gang skulle legge frem sitt forslag til budsjett.

– Det har vært utfordrende, men det har også vært veldig konstruktivt. Når vi sammenligner oss med andre kommuner ser vi at det er mulig å drive mer effektivt. Derfor tror jeg at det skal være mulig å kutte uten at det får for alvorlige konsekvenser, sier han.

Ikke færre voksne

Det skal også kuttes i oppvekstsektoren med 7,5 millioner, men han vil ikke gi noen konkrete svar på hvor det skal kuttes.

– Nei, det vil jeg ikke. Jeg tror at enkeltdetaljer kan skape overskrifter og ødelegge det politiske arbeidet som skal gjøres frem til jul.

I sitt forslag antyder han at det kan færre ledere i skoler og barnehager for å spare penger på den måten.

– Hovedpoenget mitt er at det ikke skal være færre voksne igjen som har direkte kontakt med barnehagebarn eller skolelever, forteller Johansen.

– Et tøft budsjett

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five sier budsjettet er tøft, og at det er en alvorlig sak for Skien kommune.

– Inntektssiden vår har tapt i flere år, og dessverre fikk vi ikke noe hjelp av forslaget til statsbudsjett slik det ligger an an nå. Nå må vi brette opp ermene, og så har jeg den holdningen at det er i nedgangstider man må vise hva som er viktigst.

– Det skal kuttes 10 millioner i helse og velferd, en sektor som allerede er presset. Hva konkret vil dere gjøre der?

– Jeg har noen tanker, men jeg ble lettet over at rådmannen klarer å satse på blant annet korttidsplasser, som har vært en hodepine for kommunen, sier hun.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett