NRK Meny
Normal

Disse skiene hoppet etter Wirkola

Inne på et verksted i Kragerø finnes det mange ski, og i taket henger det en par spesielle ski. De har hoppet etter Wirkola.

Skiene som hoppet etter Wirkola

KVALITET: Splitkein hoppski med plastsåle. Den gang veldig glatte og flotte. Noe av det ypperste skihopperne kunne bruke på sekstitallet

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

På et par hoppski, av det gamle kjente merket Splitkein, står det «VM 1966» på. De har tilhørt Dag Michelsen, en habil skihopper fra Sannidal i Telemark.

Abraham Sørdalen

Abraham Sørdalen

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det er virkelig noen veldig spesielle ski. Det å hoppe etter Wirkola var stort og vanskelig. For skihopperen Wirkola var jo suveren. Det var ikke «bare, bare», men her i Sannidal har vi hatt en kar som heter Dag Michelsen, og de skia der har tilhørt han. To ganger har han hoppet etter Bjørn Wirkola med de skiene. Det har han vært stolt av bestandig, forteller Abraham Sørdalen.

Dag Michelsens ski

Her er Dag Michelsens ski.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Over Grønland

Gamle ski og nye ski

De gamle skiene er av samme modell som Fridtjof Nansen brukte. De nye har også vært på langtur over Grønland

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Sørdalen har flere ski fra forskjellige skimakere i Kragerø og Sannidal. Før var de avhengig av å komme seg frem på vinteren. Men de aller eldste skiene Sørdalen har er fra Porsgrunn. Dortea Jul tok de med seg da hun giftet seg og flyttet til Kragerø.

– Bindingene er av noe som likner på spanskrør. Og jeg regner med at de er av den typen Fridtjof Nansen gikk med over Grønland i 1888. Og det er jo litt hyggelig å fortelle at vår datter Jorunn, gikk over Grønland i Nansens fotspor med helt andre ski i forfjor, sier Sørdalen.

Siste generasjon som husker fra den tiden

Utviklingen av nye ski har gått med et stort tempo de siste årene. Derfor mener Sørdalen det er viktig å bevare det gamle, slik at nye generasjoner kan se hvordan de hadde det i gamle dager.

– Det er viktig at vi tar vare på historien. etter at jeg ble pensjonist, har jeg begynt å samle på forskjellige ting som jeg synes er viktig for våre etterkommere, sier Sørdalen.

Gamle skibindinger

Peder Tellefsdal fikk patent på denne typen bindinger i 1917. Og han fikk en kontrakt med forsvaret, og leverte ski til dem.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Skisamleren har hatt mye besøk fra skoleklasser i området, men nå er det blitt færre av de. Sørdalen tror skolene har så dårlig råd at de ikke kan komme på besøk. Men fortsatt kommer det turlag og pensjonistforeninger på besøk.

– Jeg tror min generasjon er den siste som husker fra krigen, og de første årene etter. Da skjedde det mye, derfor synes jeg det er spennende å ta vare på mye av de gamle historiene som kommer fra den tiden, sier Sørdalen.

Gamle ski

Gamle ski står på rekke og rad hos Abraham Sørdalen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Trafikkulykke i Skien

  Det har vært en trafikkulykke hvor fire personer er involvert på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien. Skadeomfanget er ukjent, men nødetatene er på stedet, melder politiet.

 • Ønsker idrett på Stevneplassen

  Ordfører i Skien Hedda Foss Five ønsker at det skal legges tilrette for idrett på Stevneplassen i Skien. Hun mener at et idrettsanlegg på Stevneplassen tilknytta Odd og Toppidrettsgymnaset vil være gunstig, skriver Varden.

  Stevneplassen i Skien
  Foto: NRK
 • Frykter for barnas sikkerhet

  Elever og ansatte ved Kjølnes ungdomsskole er bekymra over at Vegvesenet har utsatt å lage en ny undergang ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn. De er redde for sikkerheten til barn og unge som ferdes i området, og som har dette som skolevei.

 • Flere bruker kyststien i Bamble

  Bedre merking og tilrettelegging med broer og trapper har ført til en kraftig økning i bruken av kyststien i Bamble. Det siste året har mer enn 42 000 turgåere passert telleapparatet på kyststien langs Langesundhalvøya.