Skeptiske til ny tungtvann-film

Folk på Rjukan er spente på planene om en ny, amerikansk actionfilm om tungtvannsaksjonen på Rjukan. Mange er opptatt av at historien fortelles korrekt. De ønsker ikke en reprise fra forrige gang Hollywood dro til Rjukan.

Fra innspillingen av "Heroes of Telemark"

STJERNESPEKKET: «Heroes of Telemark» tok verden med storm i 1965, med stjerner som Kirk Douglas og Richard Harris.

Foto: NRK

Filmen «Heroes of Telemark» fra 1965 tok verden med storm, med stjerner som Kirk Douglas og Richard Harris. Nå kan Hollywood være på vei tilbake for å lage ny film om aksjonen som ble så avgjørende for andre verdenskrig.

Actionfilm

– Det er stoltheten vår, historien vår, ryggmargsrefleksen på disse gutta som er veldig viktig.

Runar Lia, daglig leder Norsk Industriarbeidermuseum
Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Direktør for Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork, Runar Lia, sier mange nå er skeptiske. «Heroes of Telemark» oppfattes nemlig som en actionfilm, som ikke tok mye hensyn til historiske fakta.

– Vi ønsker filmen velkommen. Men det er klart vi er opptatt av at det fortelles sånn noenlunde sant, sier han.

Stjerneregissør

Optimus Prime

STORFILM: Michael Bay har tidligere regissert storfilmer som Pearl Harbor, Armageddon og Transformers.

Foto: Industrial Light & Magic / Ap

Filmselskapet Paramount kjøpte rettighetene til en bok om aksjonen i 2013. Etter det har det vært stille, men nå har de også sikra seg rettighetene til enda en fortelling fra tungtvannsaksjonen i februar 1943. Det gjør at mange nå tror at en film med stjerneregissøren Michael Bay, mannen bak storfilmer som Transfomers og Pearl Harbor, nærmer seg.

Mye skyting

Øystein Haugan
Foto: Ragnar Lurås / NRK

Tidligere kultursjef i Tinn, nå verdensarvkoordinator, Øystein Haugan, sier de er spent på tolkninga denne gangen. Han forteller at i «Heroes of Telemark», som ble spilt inn med Kirk Douglas i 1965, var det veldig mye mer skyting enn det som faktisk forekom.

– Under 50-årsjubileet i 1993 tok tungtvannssabotørene det selv opp og ba oss rett og slett ta filmen av plakaten, fordi den ikke stemte med virkeligheten. Den satte også enkelte sabotører i forlegenhet. Det var ikke det som virkelig skjedde.

– Det er en ganske sterk historie og den betyr også mye for sabotørene, og de som var med på aksjonen. Nå er det bare en sabotør som lever, Joakim Rønneberg, men han var veldig opptatt av at historien måtte fortelles korrekt, forteller verdensarvkoordinatoren.

Venter mye besøk

Runar lia ved Norsk Industriarbeidermuseum forteller at de hadde en betydelig økning i besøket etter NRK-serien om tungtvannsaksjonen.

– Dersom amerikanerne går i gang med en ny film, venter jeg at folk fra hele verden kommer hit, sier Vemork-sjefen.

LES OGSÅ: Hollywood vil lage action på Rjukan

Filmstjernen Kirk Douglas under innspillingen av "Heroes of Telemark" i 1965.

PRODUKSJONSHALLEN: Filmstjernen Kirk Douglas gjør klar til sprenging under filminnspillingen i 1965.

Foto: Børretzen, Sverre A. / NTB scanpix