NRK Meny
Normal

Skarpt føre gir mange skader

Isete og harde løyper gjør at flere skader seg i påskefjellet i år. Røde Kors ber folk være obs på føret.

påskefjellet

SKARE: Stor forskjell mellom temperaturen om natta og om dagen gjør at skisporene mange steder blir harde.

Foto: Arne S. Haugen / NPK

– Det er mange kuttskader fordi det er så skarpt.

Det sier Jørn Kristensen, vaktleder i Telemark Røde Kors.

Han forteller at det er et spesielt føre for tida når det er minusgrader om natta og plussgrader når sola får tak utover dagen. Han ber folk derfor følge de nye fjellvettreglene.

Halvveis ut i påska har Røde Kors hatt mye å gjøre. Hittil har det vært 107 skader å ta seg av over hele landet.

– Det har vært en hektisk påske.

Så langt i dag er det ikke meldt om noen skader i Telemark, men i går ble det behandla 18 skader. Seks av disse skjedde i skianlegg, ti skjedde i i terrenget og to andre steder. Røde Kors i Telemark har også hatt fem oppdrag med å frakte ut skadde folk.

14 steder bare i Telemark

Skiulykke Gaustablikk

Røde Kors måtte bistå under et skiuhell i bakken på Gaustablikk på tirsdag.

Foto: Røde Kors

Mannskaper fra Telemark Røde Kors er på plass 14 steder denne påska. Kristensen sjøl er stasjonert på Gautefall og sier det i tillegg til kuttskader også har vært en del brudd og forstuinger. Og ennå er det mange påskedager igjen.

– Nå har jo flesteparten fri, og enda flere kan skade seg når det er flere folk, sier Jørn Kristensen i Telemark Røde Kors.

Buskerud Røde Kors er på plass på Golsfjellet i hele påska. Vaktleder Thor Endrerud forteller om nok å gjøre.

– Det er betydelig mer å gjøre i år enn i fjor.

370 personer klare

120 personer er på vakt i fjellet mens 250 personer er hjemme i beredskap. Så langt har de måttet ta seg av 20 skader – 11 av dem bare i går. Det har vært sju oppdrag der skadde folk har måttet bli henta på snøskuter, mens det har vært fire skader i alpinanlegg.

Også i fjellet i Buskerud er det til dels skareføre.

– Det er hardt i løypene og lite snø. Samtidig som det er mer folk.

Er det snø nok? Snødybder i Norge – yr.no

– Jeg synes likevel at folk er flinke, sier Thor Endrerud i Buskerud Røde Kors.

Les også:

 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen
 • Tilrår å fråtre verv

  Fylkessekretær i Arbeidarpartiet, Odin Adelsten Bohmann, seier dei tilrår Magnus Straume å tre frå verva sine midlertidig medan han er under etterforsking av politiet. Straume vil ikkje følge rådet frå partikontoret. – Eg er sikker på at saka vert henlagt, og eg vil fortsette som gruppeleiar, seier han.

 • Støttekontakt meldt til politiet

  Tidlegare fagforeiningsleiar, Magnus Straume, er meldt til politiet for å ha lurt til seg pengar frå ein person han var støttekontakt for. Ifølgje Drangedalsposten skal det dreie seg om nesten 100.000 kroner. Magnus Straume seier til NRK at han tek fullstendig avstand frå desse påstandane, og at han førebels ikkje har blitt avhøyrd av politiet. – Eg står fram i denne saka for at andre støttekontaktar i Drangedal ikkje skal bli mistenkte, seier Straume.