NRK Meny
Normal

Viser verden teknologi fra Notodden

NOTODDEN (NRK): Telemark Technologies reiser til klimakonferansen for å vise hvordan Notodden-selskapet kan gi rent vann til verden.

Ny teknologi sikrer miljøet mot oljekatastrofer.

Denne teknologien presenterte Torgeir Straand under Bluesfestivalen i år. Nå skal han vise den fram til klimatopper fra hele verden.

– Vi skal rett og slett vise fram hvordan man kan kjøre vann, med olje og giftstoffer i, gjennom en tønne eller en konteiner, og få rent vann ut på andre siden, sier daglig leder i Telemark Technologies, Torgeir Straand.

Han er stolt over å kunne ta med teknologi fra Telemark til klimatoppmøtet i Paris.

Torgeir Straand

Daglig leder i Telemark Technologies, Torgeir Straand ser fram til å vise fram teknologien sin i Paris.

Foto: Fredrik Hasseleid / NRK

– Det er veldig moro å se at dette vekker interesse i Paris.

Les også: Gründer: – En gavepakke til miljøet

Få norske bedrifter får være med

Marianne Tonning Kinnari som er leder for grønn vekst i Innovasjon Norge sier det kun er en håndfull norske bedrifter som får bli med på konferansen i Paris.

– Dette er bedrifter som har en teknologi som er relevant for det grønne skiftet. Felles for de alle er at de har en forretningsmodell som satser på bærekraft.

Hun mener det er en unik mulighet for bedriftene som blir plukket ut til å delta på klimatoppmøtet.

– Her er deltakere fra hele verden samlet. Det er representanter fra næringsliv og myndigheter til stede, og det vil være en enestående mulighet til å bygge nettverk, sier Kinnari.

Satser internasjonalt

Hun får støtte av Torgeir Straand, som tror det er et potensial for teknologien hans i utlandet, og ser fram til å møte store selskaper han kan samarbeide med i fremtiden.

– Det var beskjeden vi fikk da olje- og energiminister Tord Lien var på besøk i september, at det er viktig å få budskapet om teknologien ut av teknologiparken på Notodden og ut i verden.

Straand sier det er viktig å markedsføre seg internasjonalt siden en stadig større andel av produktene fra selskapet blir solgt til utlandet.

– Vi ser at neste år vil mer enn halvparten av det vi leverer eksporteres ut av landet. Tidligere har vi levert lokalt, til oljebransjen i Norge.

Bedre teknologi

Den viktigste årsaken til at det blir mer eksport av teknologi fra Telemark er kvaliteten, sier Straand.

– Vi har rett og slett blitt bedre, vi har erfaringer fra Norge som viser at det funker lokalt, og da tør vi å ta det med ut i verden. Og vi har allerede fått ordre fra flere selskaper.

Straand sier at Telemark Technologies har utnyttet ekspertise fra en oljebransje i krise.

– Vi bruker ledig kapasitet fra oljebransjen til å lage ny miljøteknologi som verden ikke har sett før. Ironisk nok lager folk fra oljebransjen nå teknologi for å rydde opp etter oljen, avslutter Straand.

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.

 • Anmelder skogeiere

  Organisasjonen Dyrenes Røst anmelder Cappelen og Løvenskiold-Fossum for brudd på dyrevelferdsloven. Skogeierne har satt ut tamme ender for at turister kan jakte. Jenny Rolness i Dyrenes Røst viser til at dyreeier ikke kan sette ut andunger, gjøre dem avhengige av foring, for så å ta fra dem maten.

 • Begge klubber kan straffes

  Både Fredrikstad FK og Notodden FK kan få straff av fotballforbundet. Direktør Nils Fisketjønn, sier de har skrevet til begge klubbene og bedt om en forklaring. Notodden mener det er urettferdig om de skal straffes for at fredrikstadsupportere skapte kaos.

 • Stopper på alle togstopp

  Tog på Sørlandsbanen skal fremdeles stoppe i Bø, Nordagutu, Lunde, Drangedal og Neslandsvatn også etter 2020. Det sier Frps Bård Hoksrud. Det var i forbindelse med at Sørlandsbanen skal konkurranseutsettes at spørsmålet om at toget skal ha færre stopp kom opp.

  Fotokonkurranse "Bevegelse" DEL 9
  Foto: Øistein Eriksen