NRK Meny
Normal

Skal til OL i sjakk

Snart er det klart for OL i sjakk i OL-byen Torino.

Kjetil A. Lie
Foto: Marianne Lande Hallingskog. / NRK

I sjakkmiljøet hevdes det at Norge stiller med det beste laget noensinnet. Og med på laget er Porsgrunns stormester Kjetil A. Lie. Og forberedelsene gjør han på SFO på Borge skole.

- Jeg lader opp med å spille sjakk mot barna her.

Drøm

Han har spilt sjakk siden han selv var en liten guttepjokk, og nå er guttedrømmen gått i oppfyllelse.

- Etterhvert som jeg ble bedre så var jo målet å komme med på landslaget i sjakk så det er en drøm som har gått i oppfyllelse.

Tror du det er mange som forbinder sjakk med sport?

- Nei, det tror jeg ikke. De fleste forbinder det nok med et spill som man kan ha det gøy med.

Hvor stort er OL i sjakk?

- Det er en åpningssermoni faktisk, men ingen flaggbæring. Likevel så får man en fin ramme rundt det.

- Hvile er viktig

Hvordan lader du opp?

- Litt hjemme med å se på åpningsteori, noe som er veldig viktig. Ellers så har jeg ikke trent så mye egentlig, hvile er også viktig før OL for det er en ganske tøff turnering.

Lie sier at det er mye som fører til at man til slutt kan bli en god sjakkspiller.

- Først må du spille mye sjakk, det er det viktigste. Dessuten må du lese teori og følge med på det nyeste av sjakkteorier. Du må være treningsvillig og fysisk utholdene og ikke minst så må det være lystbetont. Det fysiske er nok ikke det aller viktigste, men når et parti sjakk kan vare opptil sju timer så trenger du å være i god form.

Blir slått av barn

Lie har tenkt på å drive med sjakk på heltid.

- Det er bare de 100 beste i verden som kan leve av det. Det ville nok vært for usikkert og jeg liker å ha noe faste holdepunkt. Derfor trives jeg veldig godt her og her kan jeg jo spille sjakk hele tiden.

Hvordan er motstanden?

- Det hender de slår meg så det er noen talenter her ja, sier Kjetil A. Lie og smiler. .

 • Månadstak for tyngre køyretøy

  Fylkesrådmannen i Telemark tilrår at det blir innført passeringstak på bompasseringar for tyngre køyretøy som er utstyrt med elektronisk brikke. Dei vil da bli fakturerte for maksimalt 60 passeringar i månaden slik ordninga er for lettare køyretøy.

 • Samanslåing av NAV-kontor

  Den 20. desember skriv NAV-kontora i Nome, Sauherad og Bø under på ein avtale om å slå saman kontora. Hovudkontoret skal ligge i Bø, mens Ulefoss får avdelingskontor og Sauherad ein kontorstad som kan brukast ved høve.

  NAV-skilt
  Foto: Pål Tegnander / NRK
 • Vil endre lov om erstatning

  Ap vil endre lova om valdsoffererstatning for å sikre at folk faktisk får pengane. I enkelte saker har Kontoret for valdsoffererstatning avslått å utbetale erstatning. Stortingsrepresentant for Telemark, Lene Vågslid, seier det er urimeleg.

  Lene Vågslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Ti avgangar på TimeEkspressen

  Frå 8. januar det blir ti avgangar i døgnet tur-retur Notodden–Oslo. Det stadfestar tilsette i TimeEkspressen Linje 1 til Telen. Trafikkleiar Torolf Kasin seier det blir ti avgangar mot seksten som det er i dag. I helgene blir det inga forandring.