Hopp til innhold

Skal stoppe juksemakere

Over 100 skoler bruker dataprogam som sladrer.

Renate Johanesen og Theresa Johansen

Renate Johanesen og Theresa Johnsen holder på med de siste forberedelsene før eksamen.

Foto: Heidi Østhus Erikssen / NRK

Det er eksamenstid, og denne uka er det for mange elever siste innspurt på skolebenken før sommerferien. Hvert år er det noen elever som faller for fristelsen til å jukse på eksamen, og denne våren er intet unntak.

Førstekonsulent i utdanningsavdelingen ved Universitet i Bergen, Kathrine Slettevold, er godt fornøyd med tekstkontrollprogrammet, Ephorus.

– Det er et godt verktøy i kampen mot juksemakerne, sier hun til NRK.no.

Avslører juksemakere

Programmet sammenligner innleverte eksamensoppgaver med internettsider og tidligere eksamensoppgaver som ligger i en database. Deretter identifiserer den likheter mellom oppgavene, og er det for stor grad av likhet uten kildehenvisning blir eleven tatt for juks.

Universitetet i Bergen har brukt programmet siden høsten 2004.

– Grunnen til at vi ønsket å begynne med dette programmet, var at mengden av elektroniske innleveringer økte betraktelig i denne perioden. Og det har jo bare blitt enda mer siden, sier Slettevold.

– Dum om du jukser

Renate Johanesen og Theresa Johnsen fra Stathelle er studenter ved Høgskolen i Telemark. Denne uka har de siste eksamen før sommeren og gleder seg begge til ferie. Medelever som velger å jukse har de lite til overs for.

– De som ikke jukser har jobbet hardt og gjort seg fortjent til den karakteren de får, jukserne stjeler bare fra andre. Du er rett og slett dum hvis du jukser, sier Renate.

Elevene ved høgskolen er informert om at skolen bruker tekstkontrollprogrammet, men likevel finnes det elever som prøver å jukse. Renate og Teresa håper at skolen ser alvorlig på juks og at elever som velger å jukse blir straffet.

– Utestengning er mest rettferdig, sier Theresa.

Jukset øker

Åshild Kise er rådgiver i fellesadministrasjonen ved Høgskolen i Telemark, og bekrefter at det forkommer juks på skolen.

– Som alle andre høgskoler har vi vår del av juksesakene. Vi vet jo at elevene i utstrakt grad bruker internett, og det er der vi ser en økning, sier hun.

Denne våren har Høgskolen i Telemark økt innsatsen for å få tak i juksemakerne.

– Det ene er selvsagt at lærerne leser grundig gjennom oppgavene, men i år er vi også i ferd med å innføre et elektronisk system for plagiatkontroll kalt Ephorus, sier Kise.

Hun kan betrygge flittige elever om at juksemakerne vil få sin straff.

– Elever som blir tatt i juks får som regel ett års utestengning, og i tillegg annullert eksamen.