NRK Meny
Normal

Mer norsk mat i butikkhyllene

Får Kjell Sølverød det som han vil, blir det mer matproduksjon på norske gårdsbruk. Også i Siljan, der han er Senterpartiets ordførerkandidat.

Kjell Sølverød

Kjell Sølverød vil at norske bønder skal produsere mer av maten, slik at Norge ikke blir så avhengig av import.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Sola skinner og det er godt og varmt i Opdalen i Siljan. Tælen har gått ut av jorda og Kjell Sølverød starter traktoren. Han er klar til å starte opp våronna, men venter trolig til midten av april.

6 år som leder av Telemark Bondelag er over, men nå er han Senterpartiets ordførerkandidat i Siljan.

Som Senterpartipolitiker er han fremdeles sterkt engasjert i landbrukspolitikk og er irritert på at landbruksminister Sylvi Listhaug sier at det legges ned færre gårdsbruk nå.

– Hun tar ikke hensyn til at det er et resultat av den rødgrønne regjeringens politikk. Det siste landbruksoppgjøret fra dem var godt, og det er det vi ser resultater av nå. Når hennes oppgjør slår inn for fullt, vil vi nok se andre resultater, sier Sølverød.

Sølverød gård Siljan

Sylvi Listhaug hevder at det er lagt ned færre gårdsbruk nå, mens Kjell Sølverød mener det er en bløff.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Har ordførerblod i slekta

Som avgått leder får ikke Sølverød delta i jordbruksoppgjøret, men han vil komme med innspill. En av hans kjepphester går på sjølberging.

– Jeg kommer til å foreslå at Norge må produsere mer av maten vi spiser og ikke gjøre oss så avhengig av import.

Les også:

Nå skal han kaste seg inn i lokalpolitikken for fullt. Senterpartiet har to representanter i kommunestyret og sjansen for at Sølverød kommer inn er absolutt til stede.

– Jeg har litt dårlig samvittighet for at jeg ikke har engasjert meg nok i egen kommune. Nå får jeg sjansen på ett eller annet plan og vil kjempe mot sammenslåing med Skien. Det blir en av hovedsakene mine for jeg mener at Siljan klarer seg godt alene.

Men det kan bli en tøff kamp. Arbeiderpartiet står sterkt i Siljan med 10 av 17 plasser i kommunestyret. Sølverød vil likevel kjempe. Han ler litt før han sier:

– En ekte bondegutt står på. Dessuten har det vært flere ordførere i slekta mi', så det ligger vel i blodet, konkluderer han.

 • Vil utbetre Tinnosbanen

  Bane Nor vil utbetre Tinnosbanen til normaltrafikk innan 2024, skriv Telen. Bane Nor eig og driftar strekninga, men det er Jernbanedirektoratet som bevilgar pengane.

 • Urolege for skuterkøyring

  Politiet er urolege for fyllekøyring på snøskuter. Erfaringane deira er at alvorlege ulykker på snøskuter og alkohol ofte går hand i hand. I tillegg fryktar politiet at folk ikkje melder ifrå ved ulykker, fordi dei er redd for å bli straffa.

 • Vil ha att OL-pengar

  Notodden kommune bevilga 500.000 til prosjektet «OL til Telemark». Nå ynskjer rådmann Svein Aanestad å få att pengane, skriv Telen. OL-prosjektleiar Geir Berge Nordtveit vil jobbe vidare mot eit OL-vedtak i 2019 og ynskjer ikkje å betale att pengar.

 • Innbrot på apotek

  I går kveld braut nokon seg inn i eit apotek på Gråtenmoen i Skien. Ei rute er kunst, men ingenting er stole. Vitne har beskrive eit køyretøy, som politiet undersøker vidare.