– Avgjørende at noen utenfra ser oss i kortene

Spesialenheten for politisaker skal granske Telemark politidistrikt i forbindelse med den såkalte Bamble-saken.

Rita Kilvær.

Politimester i Telemark Rita Kilvær ser frem til å få en god kartlegging av hva som har skjedd.

Det bekrefter etterforskningsleder Knut Wold i Spesialenheten for Øst-Norge overfor NRK.no.

Knut Wold.

– Vi har gjennomgått dokumentasjon fra politidistriktet. På bakgrunn av det, har vi bestemt oss for at det er grunnlag for å etterforske saken, sier Knut Wold.

Foto: Stine Bakkebø Hansen / NRK

– Spesialenheten har besluttet å etterforske Telemark politidistrikt, som foretak, for å undersøke om etterforskningen av det mistenkelige dødsfallet i Brevik samlet sett utgjør grov uforstand i tjenesten, sier han.

Politimester Rita Kilvær sier hun forstår hvorfor de ønsker å se nærmere på saken.

Les:

Spesialenheten skal avhøre involverte personer og gå gjennom dokumentasjon i saken.

– Sentralt i vår etterforskning vil være forhold knyttet til den pågrepne politimannens rolle i etterforskningen, samt politiets bevissikring i saken, forklarer Wold.

Han vet ikke hvor lang tid deres gransking vil ta, men sier saken er prioritert og at de jobber så fort de kan.

Les også:

– Ønsker det velkommen

Mandag denne uken ble det kjent at Spesialenheten vurderte om politiet i Telemark kunne etterforskes for straffbare forhold og grov uforstand i tjenesten. Og onsdag forklarte politimesteren i Telemark, Rita Kilvær, seg for Spesialenheten.

Politimesteren sier til NRK.no torsdag at hun ønsker etterforskningen velkommen, og at hun forstår hvorfor de ønsker å se nærmere på saken.

– Det er bra for oss som politidistrikt, for de pårørende og for familien å få en uhildet instans til å se nærmere på om det er begått kritikkverdige handlinger i innledningen av etterforskningen. Det er noe Spesialenheten er godt rustet til å belyse.

– Hvorfor er det viktig med en ekstern gransking?

– Med så mye kritikk som har vært rettet mot politidistriktets håndtering nå de siste to ukene, så er det avgjørende at noen utenfra ser oss i kortene, sier hun.

Kilvær ønsker ikke å kommentere hva hun sa i avhør hos dem onsdag.

– De var interessert i å vite hvordan vi hadde taklet den innledende etterforskningen og hvordan vi så på det vi tidligere har tatt selvkritikk for, altså rolleblandingen til polititjenestemannen opp mot familien og politidistriktet.

– Berører ikke politimannens sak direkte

Den siktede politimannens forsvarer Arne Lie tror ikke denne etterforskningen vil ha noe å si for hans klient.

– Min umiddelbare kommentar er at dette ikke berører min klients sak direkte. Her vil det bli en form for parallell etterforskning. Sett fra min klients ståsted har han ikke noe imot dette, vil jeg tro, for han ønsker nå å få frem mest mulig informasjon, sier Lie til NRK.no.