NRK Meny
Normal

Skal drepe ugress med sukker og vann

RJUKAN (NRK): Staten vegvesen og NCC vil nå prøve ut en ny metode for å redusere giftige kjemikalier langs veiene.

Sprøyting av veg

NY METODE: Statens vegvesen og NCC prøver å sprøyte med nye midler.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Varmt vann og sukker skal være veldig effektivt. Vi trenger kun å sprøyte en gang, sier driftsleder i NCC, Jostein Mogen til NRK.

Ideen er hentet fra Sverige og Danmark. Oppskriften er enkel; Maisstivelse, kokos og varmt vann.

– Vi prøver å begrense bruken av sprøytemidler til et minimum, men vi har hatt problemer når det skal sprøytes under rekkverk og inne i fjellskjæringer, sier byggeleder i Statens vegvesen, Sven Erik Rui.

Ugressdreper

– Kokende vann dreper ugress, og skummet blir liggende som et isolerende lag. Det sørger for at temperaturen i vannet blir værende, og at rotsystemet i ugresset får juling, sier Joakim Johannesen i NCC.

Noen få minutter etter at blandingen er sprøytet på ugresset, kan vi se resultater. Det varme vannet trekker ned i røttene på plantene og tar livet av dem.

Rui fra Vegvesenet var positiv da han fikk se den nye metoden i bruk.

Dette ser veldig spennende ut, og det skal være et miljøvennlig alternativ.

Skum i vegkanten

SUKKER OG VANN: Skummet blir liggende når man bruker det nye middelet.

Foto: Øystein Økter / NRK

Handler om penger

Rui er også opptatt av hvor mye den nye sprøytemetoden kan komme til å koste. Om det blir dyrere enn vanlig sprøytemiddel, kan han ikke svare på om det er noe Statens vegvesen vil vise tommel opp for.

Svein Erik Rui

SPENT: Svein Erik Rui i Statens vegvesen er positiv til det nye sprøytemiddelet.

– Vi vil gi anbefalinger videre til ledelsen og effekten av dette. Så må vi sette sammen et regnestykke, så får andre ta den økonomiske vurderingen, sier han.

Har du tro på metoden?

– Det er litt tidlig å se, men det er veldig spennende, sier Rui.

 • Mistenkt for ruskjøring

  En 49 år gammel mann ble mandag kveld stoppet av politiet på Ballestadhøgda i Skien. Mannen mistenkes for å ha kjørt i narkorus og kjørte uten gyldig førerkort.

 • Strømbrudd i Porsgrunn

  506 husstander var ifølge Varden uten strøm kl. 18.00 mandag kveld. – Vi har folk ute for å lete etter feil nå, sa kommunikasjonssjef i Skagerak Energi Thor Bjørn Omnes til avisa. 18.25 hadde de fleste fått strømmen tilbake. 37 kunder er fortsatt berørt.

 • Smerter i armen etter kollisjon

  Alle skal være ute av bilene etter en kollisjon i Skien. Tre biler er involvert. Politiet opplyser til NRK at en person klaget på smerter i armen etter ulykken. Skadeomfanget er ukjent. Politiet opplyser at to av bilene ikke er kjørbare.

  ulykke i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK