NRK Meny
Normal

Skal drepe ugress med sukker og vann

RJUKAN (NRK): Staten vegvesen og NCC vil nå prøve ut en ny metode for å redusere giftige kjemikalier langs veiene.

Sprøyting av veg

NY METODE: Statens vegvesen og NCC prøver å sprøyte med nye midler.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Varmt vann og sukker skal være veldig effektivt. Vi trenger kun å sprøyte en gang, sier driftsleder i NCC, Jostein Mogen til NRK.

Ideen er hentet fra Sverige og Danmark. Oppskriften er enkel; Maisstivelse, kokos og varmt vann.

– Vi prøver å begrense bruken av sprøytemidler til et minimum, men vi har hatt problemer når det skal sprøytes under rekkverk og inne i fjellskjæringer, sier byggeleder i Statens vegvesen, Sven Erik Rui.

Ugressdreper

– Kokende vann dreper ugress, og skummet blir liggende som et isolerende lag. Det sørger for at temperaturen i vannet blir værende, og at rotsystemet i ugresset får juling, sier Joakim Johannesen i NCC.

Noen få minutter etter at blandingen er sprøytet på ugresset, kan vi se resultater. Det varme vannet trekker ned i røttene på plantene og tar livet av dem.

Rui fra Vegvesenet var positiv da han fikk se den nye metoden i bruk.

Dette ser veldig spennende ut, og det skal være et miljøvennlig alternativ.

Skum i vegkanten

SUKKER OG VANN: Skummet blir liggende når man bruker det nye middelet.

Foto: Øystein Økter / NRK

Handler om penger

Rui er også opptatt av hvor mye den nye sprøytemetoden kan komme til å koste. Om det blir dyrere enn vanlig sprøytemiddel, kan han ikke svare på om det er noe Statens vegvesen vil vise tommel opp for.

Svein Erik Rui

SPENT: Svein Erik Rui i Statens vegvesen er positiv til det nye sprøytemiddelet.

– Vi vil gi anbefalinger videre til ledelsen og effekten av dette. Så må vi sette sammen et regnestykke, så får andre ta den økonomiske vurderingen, sier han.

Har du tro på metoden?

– Det er litt tidlig å se, men det er veldig spennende, sier Rui.

 • To til sykehus med luftambulanse

  En person er fraktet med luftambulanse til Haukeland og en til sykehuset i Skien etter at en personbil og en lastebil kolliderte litt før 19.30 fredag kveld. Skadeomfanget er fortsatt ukjent. E 134 er åpen for trafikk.

 • En person fastklemt etter kollisjon

  En person sitter fastklemt etter at en personbil og en lastebil kolliderte på E134 ved Vinjesvingen fredag kveld. To luftambulanser er på stedet. Totalt personer er skadd etter ulykken. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

 • Kollisjon mellom bil og lastebil

  En lastebil og en personbil har kollidert på Vinjevegen i Vinje. Skadeomfanget er foreløbig ukjent. Nødetatene er på vei til stedet. Ifølge Vegvesenet er E134 stengt ved Vinjesvingen, mellom Haukeli og Seljord.

 • Flere innbrudd på Bratsberg

  Politiet har mottatt meldinger om flere innbrudd i hus på Bratsberg i ettermiddag. Det er blant annet stjålet gjenstander i sølv. Politiet etterlyser tips i saken.