NRK Meny
Normal

Skal drepe ugress med sukker og vann

RJUKAN (NRK): Staten vegvesen og NCC vil nå prøve ut en ny metode for å redusere giftige kjemikalier langs veiene.

Sprøyting av veg

NY METODE: Statens vegvesen og NCC prøver å sprøyte med nye midler.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Varmt vann og sukker skal være veldig effektivt. Vi trenger kun å sprøyte en gang, sier driftsleder i NCC, Jostein Mogen til NRK.

Ideen er hentet fra Sverige og Danmark. Oppskriften er enkel; Maisstivelse, kokos og varmt vann.

– Vi prøver å begrense bruken av sprøytemidler til et minimum, men vi har hatt problemer når det skal sprøytes under rekkverk og inne i fjellskjæringer, sier byggeleder i Statens vegvesen, Sven Erik Rui.

Ugressdreper

– Kokende vann dreper ugress, og skummet blir liggende som et isolerende lag. Det sørger for at temperaturen i vannet blir værende, og at rotsystemet i ugresset får juling, sier Joakim Johannesen i NCC.

Noen få minutter etter at blandingen er sprøytet på ugresset, kan vi se resultater. Det varme vannet trekker ned i røttene på plantene og tar livet av dem.

Rui fra Vegvesenet var positiv da han fikk se den nye metoden i bruk.

Dette ser veldig spennende ut, og det skal være et miljøvennlig alternativ.

Skum i vegkanten

SUKKER OG VANN: Skummet blir liggende når man bruker det nye middelet.

Foto: Øystein Økter / NRK

Handler om penger

Rui er også opptatt av hvor mye den nye sprøytemetoden kan komme til å koste. Om det blir dyrere enn vanlig sprøytemiddel, kan han ikke svare på om det er noe Statens vegvesen vil vise tommel opp for.

Svein Erik Rui

SPENT: Svein Erik Rui i Statens vegvesen er positiv til det nye sprøytemiddelet.

– Vi vil gi anbefalinger videre til ledelsen og effekten av dette. Så må vi sette sammen et regnestykke, så får andre ta den økonomiske vurderingen, sier han.

Har du tro på metoden?

– Det er litt tidlig å se, men det er veldig spennende, sier Rui.

 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes