NRK Meny
Normal

Skaffet brannofre nytt hjem på rekordtid – nå legges asylmottaket ned

Tinn kommune skaffa nye boliger til asylsøkerne på rekordtid etter at asylmottaket Mandheimen brant på Rjukan i desember i fjor. I dag kom takken. UDI legger ned asylmottaket.

Mandheimen på Rjukan

LEGGES NED: Asylmottaket på Mandheimen på Rjukan skal legges ned etter nesten 20 år i drift.

Foto: Per Berntsen/Riksantikvaren

– Dette er jo en del av lokalsamfunnet vårt og det har vært en del av det i 20 år. Så klart det får konsekvenser, sier ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland.

UDI ga i dag beskjed om at Mandheimen asylmottak på Rjukan skal legges ned etter nesten 20 år i drift. Det betyr at 170 asylsøkere skal flyttes vekk fra kommunen.

– Jeg er kanskje ikke den rette til å svare på hvor asylsøkerne ender, men de skal i hvert fall bort fra Tinn, sier Birkeland.

Bjørn Sverre Birkeland

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland sier nedleggelsen av Mandheimen får store konsekvenser for flere.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Påvirker budsjettet

Ordføreren påpeker at beskjeden får konsekvenser for budsjettforhandlingene til kommunen.

– Det er jo veldig spesielt, og for meg som ordfører kom det som lyn fra klar himmel, sier Birkeland.

– Denne beskjeden fikk vi jo et kvarter før vi skulle begynne budsjettmøtet. Dette har jo direkte innvirkning på budsjettforhandlingene i Tinn kommune, sier han.

Ordføreren peker på at nedleggelsen gjorde det umulig å planlegge et budsjett i dag.

– Vi snakker om flere årsverk knytta direkte til asylmottaket, men også knytta til barnehage, skole, helse og voksenopplæring. Så vi hadde ikke noe annet valg en å flytte budsjettforhandlingene til neste uke.

Redusert innvandring

Det er den kraftige nedgangen i antall asylsøkere som gjør mottak legges ned.

– Dette er jo en konsekvens av at regjeringa fører en restriktiv innvandringspolitikk, sier Birkeland.

Regjeringas politikk får konsekvenser for Mandheimen. Etter det NRK kjenner har UDI bestemt at det bare skal være fem mottak i region Sør.

Tinn-ordføreren sier at nedleggelsen på Rjukan ikke har noen med hvordan mottaket har blitt drevet å gjøre.

– Vi har drevet et veldrevet asylmottak i Tinn siden mars 1998 og vi har fått lovord fra UDI knytta til det. Noe de påpekte senest i dag. Det har ingenting med kvaliteten på vårt asylmottak å gjøre, sier han.

Regiondirektør i UDI region Sør, Tormod Stavenes har så langt ikke svart på NRK sin henvendelse.

 • Kjørte båt med promille

  En mann fra Kragerø er i Nedre Telemark tingrett dømt til 21 dager fengsel for å ha ført motorbåt mens han var påvirket av alkohol. Straffen er betinget. Mannen mister båtførerbeviset i ett år, og må betale saksomkostninger på 5000 kroner.

 • Flere hører på lokalradio

  I 2017 fikk lokalradioene i Telemark og tre andre fylker mellom 10 og 15 prosent flere lyttere. Samtidig har den totale radiobruken gått ned, og NRK har tapt lyttere i alle regioner.

  DAB-radio
  Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK
 • Advarer mot å fjerne snøen selv

  Advarselen kommer fra Ottar Renholdt i Skagerak Energi. Snø og is har klumpet seg på strømkabler mange steder i fylket, og noen steder har tyngden fått ledningene til å bøye seg helt ned til bakken. Renholdt ber folk heller ringe og melde fra.

  Ligg unna farlige ledninger
  Foto: Eidsiva
 • Truet nabo med kniv

  Politiet har arrestert en mann fra Skien fordi han truet en nabo på Moflata med kniv. Naboen ble ikke skadet, men selvfølgelig svært redd. Operasjonsleder i politiet Vidar Aaltvedt forteller at de rykket ut straks de fikk melding. Da fant de mannen i sin egen leilighet med en kniv i hver hånd. Han er nå tatt hånd om.