NRK Meny
Normal

– Siljans største satsing noen gang

SILJAN (NRK): Den lille bygda har bare litt over 2300 innbyggere, men snart skal det bygges ut for 80 millioner i Siljan.

Kjell Sølverød og Didrik Bakken

STORE PLANER: Ordfører i Siljan Kjell Sølverød og prosjektleder for ny næringshage Didrik Bakken viser fram kartet over hvordan nye Siljan sentrum vil se ut.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

50 millioner av dem spytter kommunen inn selv. Det skal bygges og utvides, planlegges og bygges mer.

– Jeg mener det aldri har skjedd mer i Siljan enn det gjør fremover nå. Det skjer vanvittig mye, sier ordfører Kjell Sølverød (Sp) til NRK.

Dette er de planlagte prosjektene:

  • Næringshage
  • Ny dagligvarebutikk (Rema 1000)
  • Sykehjemmet bygges ut
  • Sykkelvei fra Holtesletta til Solvika
  • Legges til rette for 30 nye boenheter
  • Bygger nye leiligheter for flyktninger

Best i landet

Siljan er flere ganger kåret til landets beste kommune å bo i. Senest i mars havnet de på 3. plass i Kommunebarometeret for 2016, som måler hvordan kommunene drives.

Likevel er det ingen folkevandring til bygda.

– Grunnen til at vi ikke har hatt noen stor befolkningsvekst, er fordi vi ikke har hatt tilgjengelig tomter før de siste årene. Det blir det en endring på nå, sier Kjell Sølverød.

Kommunen drar fram næringshagen som den ellers største satsinga det neste året.

Mohammed Nader og Andrea Allum Steinsholt

10.-klassingene Mohammed Abdulquadir Nader og Andrea Allum Steinsholt synes det er kjedelig å bo i Siljan. De mener politikerne burde brukt penger på barn og unge.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Vi har 11 potensielle bedrifter som har vist interesse. Siljan vil være en attraktiv lokalisering for næringshage, spesielt med tanke på gjennomfartsåra de har, sier prosjektleder Didrik Bakken.

Ungdommene savner noe mer

10.-klassingene Mohammed Abdulquadir Nader og Andrea Allum Steinsholt er glad for ny skole til 50 millioner, men synes fortsatt det er kjedelig å bo i bygda.

De mener det kunne blitt satset enda mer på de unge.

– Det skjer for lite utenom skolen for ungdommene i bygda. Nå er vi lovet et aktivitetshus, og håper det kommer snart.

– Er planene i Siljan for ambisiøse?

– Nei, det mener vi absolutt ikke at de er. Siljan skal være en attraktiv kommune å bo i, og vi har et håp om å være selvstendige så lenge vi kan, sier ordfører Kjell Sølverød, som i samme slengen legger til at de er godt i gang med planleggingen av aktivitetshuset for ungdommene i bygda.