NRK Meny
Normal

Sild hører jula til

VINJE (NRK): Grå sild kan fort bli julebordets lille glansbilde. Med litt hjelp av gode ingredienser får den julefarger hvis du følger oppskriften til Bodil Nordjore.

Tomatsild

VI SPISER MED ØYNENE: Bodil Nordjore har tips om hvordan du lager tomatsild som både smaker godt og ser god ut.

Foto: Britt Boyesen / NRK

De grå sildefiletene får en liten ansiktsløftning før de skal få selskap av flere farger og mer smak.

– Jeg lar filetene ligge litt i vann eller en blanding av vann og melk, sier tradisjonskokka. Da forsvinner noe av saltet og filetene blir litt fyldigere.

På benken står det tomatpuré, olje, eddik, en pepperkvern, sukker, laurbærblader, en bunt med dill og løk. Alt er klart for årets tomatsild.

Jevne biter

Selv om alt skal i den sammen bollen etter hvert, er det ikke noe hastverk som ligger bak denne silderetten.

– Vi må skjære løken i mindre biter, men ikke finhakke den. Løkringer passer ikke i denne retten, mener Bodil.

Sildefiletene blir møysommelig delt i to på langs før hun deler dem i jevne, smale biter på tvers. – Husk at vi spiser med øynene. Tomatsilda skal se pen ut enten den ligger i en bolle på bordet eller på brødskiva.

Oppskrift på Bodils tomatsild

  • 4 sildefileter
  • 1/2 dl olje
  • 2 ss eddik
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 ss vann
  • 1 1/2 dl sukker
  • 2 rødløk
  • 2 laurbærblad
  • En kvast med dill
  • Nykverna svart pepper

Gode råd

  • Mål opp olja først. Så kan du måle opp tomatpureen. Da glir den lett ut av målebegeret ditt.
  • Rør sukker, pepper, eddik og vann inn i tomatsausen.
  • La vannet eller melkeblandinga renne godt av sildefiletene. Legg dem gjerne i et kjøkkenpapir for å fjerne mest mulig væske.
  • Del dillkvasten i små biter. Bland alt forsiktig sammen. Husk også laurbærbladene.
  • Den som venter på noe godt ... La tomatsilda ligge og trekke i kjøleskapet et døgn før du smaker på den.
  • Legg gjerne tomatsilda i et glass med lokk. Det er mye mat med god smak i kjøleskapet før jul, men det er også mye mat med sterk lukt. Pass på at alt er pakket godt inn så ikke noe med sterk lukt setter smak på annen mat.

– Eg er heilt galen etter den silda.

Bodil Nordjore
  • Ulykke på E18

    To biler kolliderte på E18 ved Skjelsvik i Porsgrunn. Føreren av den ene bilen overholdt ikke vikeplikten. Personene involvert er tatt hånd om av ambulansepersonell.

  • Strålingen er ikke farlig

    Over 300 telemarkinger har sagt nei til ny strømmåler. Statens strålevern opplyser at strålingen er så svak at det ikke er helsefarlig. Alle teknologiene som brukes i de ulike strømmålerne gir svak stråling, melder RA.

  • Grenland havn utvider området

    Grenland Havn har gjort oppkjøp av Kongshavn Eiendom AS i Langesund. Dette betyr i praksis en utvidelse av Langesund Havneterminal. Kongshavn Eiendom er naboeiendommen sør for Langesund Fergeterminal, melder PD.