Siktet etter mordbrannparagrafen

Gartnerieier Per Dalene er siktet etter mordbrannparagrafen etter brannen ved Dalene gartneri i Skien.

Per Dalene og gartneriet
Foto: Kristin Kjær og Berit Heggholmen / NRK

- Jeg kan opplyse at siktelsen dreier seg om straffelovens paragraf 148 første straffealternativ, den såkalte mordbrannparagrafen, sier Kristin Bjelkemyr-Østvang, politiadvokat ved Telemark politidistrikt, til TA.

- Stiller seg uforstående til siktelsen

Lovbestemmelsen anvendes i tilfeller hvor store verdier kunne ha gått tapt eller menneskeliv kunne gått tapt, og har en strafferamme på fengsel fra to til 21 år.

Per Dalenes advokat Morten Wexels sier Dalene stiller seg utforsående til siktelsen.

Politiet ønsker fortsatt ikke å si noe om hvorfor mannen er siktet for å ha tent på sitt eget gartneri.

- Jeg vil ikke si noe om hvorfor han er siktet, men i siktelsen som ble opprettet 14. juli, står det at verdier for mellom 60 og 80 millioner gikk tapt, sier Kristin Bjelkemyr-Østvang til avisen.

Totalskadd

Det var sent onsdag 17. juni at Dalene gartneri ble totalskadd etter en kraftig brann. Flere mål med veksthus brant opp.

Dalene, en av to gartnerieiere, har forklart at han ble overfalt av to utenlandske menn, mishandlet, dynket med bensin og påtent. Han har også fortalt at han skal ha mottatt telefontrusler to uker før brannen.

Til NRK sa gartnerieieren fem dager etter brannen at han ikke var forberedt på at folk ville tro at det var snakk om forsikringssvindel.

- Det er utrolig at folk tenker i de baner, når man ser hvilke konsekvenser dette får for familien, firmaet og de ansatte. Det er forferdelig vondt. Jeg har selvfølgelig ikke hatt noe med brannen å gjøre.

Les mer: Mishandlet og tente på gartnerieier

Brannen startet i kontorfløy, og spredte seg til Dalene gartneri, og videre til gartneriet Botania, som stod tomt.

Les også: Siktet for gartneribrann

Brann i Dalene gartneri

Dalene gartneri ble totalskadd i brann i juni.

Foto: Nils Martin Brandvik / NRK