Sikter mot 1. plass i NM

Kristian Solum Høgli spisser formen før Norgesmesterskapet. Målet er å bli best i bilskadefaget.

På verstedet forbereder Kristian Solum Høgli seg til NM.

– For meg handler det om yrkesstolthet. Jeg lærer mye av å være med på mesterskapet, sier Kristian Solum Høgli. (t.h) Rolf Torkildsen daglig leder, Bilfag Telemark.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

280 ungdommer fra hele landet skal konkurrere i sine fag.

Yrkes- NM arrangeres på Lillestrøm fra 31. oktober til 2. november.

Det skal konkurreres i 30 ulike yrker.

– Det handler om yrkesstolthet

Kristian Solum Høgli jobber som biloppretter på GB Autotech i Skien. 21-åringen er ferdig med tida som lærling og stiller nå til NM som ung fagarbeider.

– For to år siden fikk jeg 3.-plassen. I år vil jeg gjøre det bedre. Det er jo bare å øve og øve, sier Kristian Solum Høgli.

Inne på verkstedet er han i gang med å rette opp en bil med store skader etter en kollisjon, men Kristian har god tro på at den skal bli like hel igjen. Kristian stortrives på jobb, men ser fram til å delta i NM.

– For meg handler det om yrkesstolthet. Jeg lærer mye av å være med og det er en opplevelse å være med på det store mesterskapet, sier han.

Ønsker flere til bilfaget

Yrkes-NM er det viktigste utstillingsvinduet for yrkesfag i Norge. På arrangementet kommer flere ungdomsskoleelever. Målet er å gi dem innsikt i de ulike yrkesfagene i videregående opplæring.

– For oss er det viktig å få gode lærlinger og unge fagarbeidere med til NM. Det gir oppmerksomhet rundt faget og vi håper at det rekrutterer flere dyktige ungdommer, forteller Rolf Torkildsen daglig leder, Bilfag Telemark.

Det er i alt 11 deltakere fra Telemark. I mesterskapet skal det konkurreres i ulike bilfag, men også i yrker som frisør, blomsterdekoratør, webdesign, servitør, baker og helsefag.

– Kristian er et godt eksempel på hva slags kandidater vi er ute etter, sier Torkildsen.

Vil bli best

Lærer ved Hjalmar Johansen videregående skole, Erik Larsson, har vært med på å veilede Kristian fram mot NM.

– Kristian er godt forberedt. Det er mye å tenke på når dommerne står å følger med, med det skal han klare helt fint, sier Larsson.

Mesterskapet avsluttes med avslutningsseremoni 2. november. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen foretar medaljeutdelingen. Denne dagen satser Kristian Solum Høgli på å stå øverst på pallen.

– Jeg må jo sikte høyt og satse på 1.-plassen, sier 21-åringen.