NRK Meny
Normal

Signe(20) utdanner seg til å bli bunadstilvirker

SKIEN(NRK): Signe Halvorsdotter Pladsen går i lære for å bli bunadstilvirker. – Jeg er opptatt av historie og tradisjoner, så dette føles helt riktig, sier hun.

Signe H. Pladsen

Signe Halvorsdotter Pladsen er lærling hos Husfliden i Skien. Om et drøyt halvår skal hun ta fagbrev som bunadstilvirker.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Signe Halvorsdotter Pladsen er lærling hos Husfliden i Skien, hvor hun utdanner seg til å bli bunadtilvirker.

– Jeg var hos farmoren min en ukes tid, og da sydde vi en beltestakk sammen. Det var da jeg virkelig skjønte at det er dette jeg vil, sier hun.

Signe syr

Mesteparten av bunaden sys for hånd. - Jeg har fått litt hardere fingertupper og kjenner nesten ikke stikk lenger, ler Pladsen.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Om litt over et halvt år er lærlingtiden over, og da er kravet at hun skal kunne sy alle bunader i Norge.

– Når jeg får svennebrevet står det at jeg skal kunne sy over 200 forskjellige bunader. Jeg har fokusert på Øst-Telemark, så jeg er veldig trygg på fem typer, sier hun.

"Bunadspoliti"

Pladsen har vokst opp i et kreativt miljø med familie som driver med både folkedans og som sølvsmeder, der bunaden alltid har spilt en sentral rolle.

– Det er ikke uvanlig for meg å ha flere bunader. Akkurat nå så har jeg to stykker.

Tjueåringen forteller om viktigheten av å beholde bunaden slik den har vært tradisjonelt, og forteller at hun får litt klump i magen når hun ser folk i bunad på 17. Mai.

– Jeg ser mange mange feil, og har nok blitt et slags "Bunadspoliti". Men jeg er ikke typen som går bort og sier i fra, ler Pladsen.

Få som velger det samme

Anne Elisabeth Langeland

Anne Elisabeth Langeland ved Husfliden i Skien tror flere unge vil velge håndverk i fremtiden.

Foto: Anniken Wathne Olsen / NRK

Anne Elisabeth Langeland, bunadsansvarlig på Husfliden i Skien sier hun tror faget vil bli mer populært.

– Det er veldig populært med bunad, og jeg tror også det vil bli mer populært å bli bunadsyerske fremover.

Pladsen sier at hun kun vet om en håndfull som har valgt samme utdanning i dag. Og når hun er ferdig med lærlingtiden har hun ambisjonene klare.

– Jeg har lyst til å ta mesterbrev. Jeg har ikke hørt om noen andre som har gjort det, så hvis jeg er den første så hadde det vært utrolig gøy.

  • Påførte kraniebrudd med hammer

    En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.

  • Scoret 32 mål - linkes til Odd

    Tobias Lauritsen i Pors scoret sitt syvende hattrick i 3-0 seieren borte mot Express i dag. Spissen har scoret 32 mål i årets serie og nå linkes ungutten til Odd, skriver PD.

  • Laster Twitter-innhold
  • Kvalifisering for Notodden

    Notodden gjorde jobben borte mot Byåsen med 0–1 seier, men dessverre for Notodden vant Nest-Sotra borte mot Hønefoss. Dermed ble det 2. plass og kvalifiseringsspill om opprykk for Notodden. I den kampen møter de Raufoss, som kom på 2. plass i sin avdeling.