Hopp til innhold

Spilte munnspill og ble ridder

HEDDAL (NRK): For den unge Sigmund Groven var det et stort øyeblikk da han debuterte på radio i 1965. 50 år senere er han utnevnt til ridder. Også det et stort øyeblikk.

Sigmund Groven Kari Nordheim-Larsen

En stolt Sigmund Groven er akkurat utnevnt til Ridder av den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Til høyre: fylkesmann i Telemark, Kari Nordheim-Larsen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det har vært kjent lenge. Likevel var det en viss spenning i luften etter hvert som gjestene ankom Låvekyrkja i Heddal. Det hele ble selvfølgelig innledet med sang av Anne Vada, komponert av Sigmund Groven.

Deretter var det klart for utdeling. Foretatt av fylkesmann i Telemark, Kari Nordheim-Larsen, på vegne av Kong Harald V.

Med medaljen, som viser at han er Ridder av den Kongelige Norske St. Olavs Orden, på brystet og en invitasjon til audiens på slottet, var Groven rett og slett overveldet.

Sigmund Groven og Kari Nordheim-Larsen

En stolt Sigmund Groven er akkurat utnevnt til Ridder av den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Til høyre: fylkesmann i Telemark, Kari Nordheim-Larsen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Overveldet

– Utmerkelsen er både en inspirasjon og en anerkjennelse, men det blir rett og slett overveldende.

Det er ikke første gang Groven får heder for sin musikk og sine komposisjoner. Og det er slett ikke bare i Norge. I utlandet har han også fått priser. Likevel er dette helt spesielt.

Sigmund Groven

Munnspill er Grovens varemerke.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

– Det er det absolutt. Når det kommer fra selveste Hans Majestet Kong Harald så setter jeg ekstra stor pris på det.

Groven har vært musiker nærmest hele sitt liv. På spørsmål om hva han mener musikk kan formidle, er han sikker.

– Følelser, kommer det kontant. Musikk kommer fra hjertet – og det går til hjertet. Det er hele hemmeligheten. Og det gjelder alle slags følelser, både glede, sorg, humør og sensualitet. Du kan skildre hele menneskelivet med musikk, sier han entusiastisk.

Musikk forstås overalt

I takketalen minnet han om at musikk ikke er bundet av språkbarrierer. Følgende historie illustrerer det godt.

– Vi holdt en liten gatekonsert utenfor en musikkforretning i Tokyo. Jeg hadde egentlig ingen tro på at det skulle går bra. Det som skjedde var at travle japanere stoppet opp, lukket øynene og sto og lyttet. Det viser at musikken vår er god nok. Man trenger ikke å synge på engelsk eller bruke heftige rytmer.

1984: Geirr Lystrup (t.v.) gir ut plate sammen med Sigmund Groven.

Sigmund Groven ga i 1984 ut en plate sammen med en annen telemarking, Geirr Lystrup

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Nå har Groven et travelt år foran seg. Han skal holde konserter i Norge, han skal på turne i Sør Korea og han skal spille med musikere han har et langt og godt forhold til. Men på spørsmål om han nå skal tituleres «ridder Sigmund», ler han hjertelig.

– Ja, men pass på meg slik at jeg ikke blir altfor høy på pæra.