NRK Meny
Normal

Sier nei til én felles legevakt

Fastlegene i Bø kommune ønsker ikke én felles legevakt i Sauherad kommune.

Legevakta i Gvarv

UPOPULÆR: Fastlegene i Bø ønsker ikke én felles legevakt i Gvarv.

Foto: Mikkel Aanderaa / NRK

Fra 1. juni i år skulle den nye legevakten på Gvarv vært én felles legevakt for kommunene Bø og Sauherad.

Åse Egeland, Rådmann i Bø.

Åse Egeland, Rådmannen i Bø.

Foto: Privat

– Etter at vi fikk den nye legevaktordningen på plass så viste det seg at fastlegene i Bø ikke var helt fornøyde. Det innfridde ikke det de hadde forventet i forhold til hvordan det burde være, sier Åse Egeland, Rådmannen i Bø.

Ikke bra nok

Styreleder ved Bø legesenter, Irene Holte Skugstad mener legevakta på Gvarv ikke var bra nok for legene.

– Sikkerheten er for dårlig og de har ikke fått økt bemanning, noe de forventet da vedtaket var klart, sier hun.

Det er ikke Egeland helt enig i.

– Det er vanskelig for meg å gå konkret inn i det. Nå fikk de i hvert fall et tilbud om å ha hjelpepersonell. Det har de ikke hos legevakta i Bø i dag, og det var jo noe av det man ønsket og det fikk vi ved å velge den løsningen i Sauherad.

– Men jeg oppfatter jo at her handler det om at de hadde forventa seg noe mer, og det var ikke på plass, legger Egeland til.

Irene Holte Skugstad forteller at selv om det er én sykepleier tilgjengelig på legevakta i Sauherad, så er denne sykepleieren på vakt på sjukeheimen på Gvarv. Sykepleieren har derfor begrenset mulighet til å hjelpe til.

– Vi burde derfor hatt én sykepleier dedikert til legevaktene, sier Skugstad.

– Fullt forsvarlig

Er legevakta på Gvarv god nok?

– Vi var ganske kjappe med å få en ny løsning som skulle være bedre. Jeg vet at kommuneoverlegen har vært i dialog med fylkeslegen og han har også stadfestet at den legevakta som er på plass i Sauherad er fullt ut forsvarlig, sier Egeland.

Kommuneoverlege i Midt-Telemark og fastelege i Sauherad kommune, Kristin Sekse syntes det er leit at fastlegene i Bø ikke ønsker felles legevakt på Gvarv.

Reservasjonsrett for leger.

Det var legene selv som ønsket seg en ny ordning, forteller Kommuneoverlege i Midt-Telemark Kristin Sekse.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Intensjonen med dette forslaget var å ha en felles legevakt fordi at legene selv har ytret ønske om en ny ordning, sier Sekse.

– Legene i Bø må få mene det de vil, men vi i Sauherad var fornøyde med den nye ordningen, sier hun videre, og presiserer også at begge lokalene og ordningene er medisinsk forsvarlige.

Fortsetter som før

Egeland forteller at kommunene har gjort endringer for å møte ønskene til begge partene i saken.

– Situasjonen i dag er at legene i Bø fortsetter å ha legevakt der og legene i Sauherad er på den nye legevakten i Sauherad, og så jobber vi videre sammen med å få en ny avtale med Notodden slik at all legevakt blir samlet der, avslutter hun.