NRK Meny
Normal

Setter opp «En Folkefiende» med ny vri

SKIEN (NRK): Torsdag braker det løs med en «En Folkefiende» på Teater Ibsen i Skien. Denne gangen har stykket en kvinne i hovedrollen som doktor Stockmann.

Et utdrag fra En folkefiende

Fra forestillingen «En folkefiende»

– Jeg syntes jo det er ganske bra. Det spiller ingen rolle når det gjelder kjønn. Det er jo ikke det stykket handler om. Det er heller andre aspekt som løftes frem, sier Hanne Skille Reitan, som spiller doktor Katrine Stockmann.

Det forpestede badet

Hanne Skille Reitan

Hanne Skille Reitan spiller doktor Katrine Stockmann.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

En folkefiende tar deg med inn i Henrik Ibsens verden til en kystby i Norge med et forpestet folkebad. Doktor Katrine Stockmann har ansvaret for byens bad, som alle beboerne benytter seg av. Men broren og ordfører Petter Stockmann nekter for at det er noe galt med badet, og det ender med at doktor Stockmann blir sett på som en folkefiende.

Hvordan er det egentlig å spille doktor Katrine Stockmann?

– Det er veldig spennende, hun er jo ganske trangsynt. Så det er gjelder å finne en balanse, sier Reitan til NRK.

– Like aktuelt i dag

Denne utgaven av «En folkefiende» er ikke av den gamledagse sorten, forteller regissør

Maren Elisabeth Bjørkseth

Maren Elisabeth Bjørkseth har regissert stykket.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Maren Elisabeth Bjørseth.

– Dere får en forestilling som handler om veldig mange ting Ibsen hadde lyst til å fortelle oss, som er like aktuelt for oss i dag. Det handler om politisk spill, byråkrati, systemer som ikke fungerer og folk som kjemper for sannheten, sier Bjørseth.

Hvorfor er det aktuelt å sette opp dette stykket akkurat nå?

– Det er like aktuelt i dag som det var på 1800-tallet. Vi får nye assosiasjoner hver dag, med tanke på ytringsfrihet, politikere som ikke snakker sant og det spillet som spilles. Vi ønsker at folk skal ta turen for å få sine egne assosiasjoner, avslutter hun.

Pressevisning av En folkefiende, ca 10 min

I dag var det pressevisning på stykket «En folkefiende». Få en smakebit i videoen over.

 • Her kan du se Østafjells 18.50

  Østafjells 18:50
 • UP: Fleire fartskontrollar

  Utrykkingspolitiet vil auke talet på fartskontrollar. Det seier UP-sjef Runar Karlsen. For høg fart er framleis den viktigaste grunnen til alvorlege trafikkulukker, og UP-sjefen trur at fleire kontrollar vil heve terskelen for å bryte fartsgrensene.

  Runar Karlsen
  Foto: Vegard B. Lien / NRK
 • Kritisk til å dele celle

  Ingeborg Kivle i Telemark fengsels- og friomsorgsforbund er kritisk til ordninga med fleire fangar på same celle. Det er fengselsstyresmaktene som seier at enkelte må dele celle i ein periode. Kivle meiner at ei ordning svekker tryggleiken.

  Ingeborg Kivle
  Foto: Anna Lognvik / NRK
 • Trafikkulukke i Bø

  Ein person er lettare skadd etter ei utforkøyring på Folkestadvegen i Bø. Fylkesveg 152 er delvis stengd på ulukkesstaden.