NRK Meny
Normal

Utdanningsforbundet: – Dette løser ingen tillitskrise

PORSGRUNN (NRK): Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen setter ned et ekspertutvalg som skal se på lærerrollen – helt uten lærere. Det har satt sinnene i kok.

Demonstrasjon Skien - Harald Johansen

LØSER INGEN TILLITSKRISE: Leder i Utdanningsforbundet i Telemark, Harald Johansen er svært kritisk til kunnskapsministerens ekspertutvalg.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Isaksen mener at vi trenger et solid forskningsbasert kunnskapsgrunnlag om lærerrollen, og det skal det nye utvalget bidra til.

Utvalget består kun av professorer, og ingen praktiserende lærere, og reaksjonene har ikke uteblitt i sosiale medier eller fra tillitsvalgte.

«Av alle tåpeligheter fra øverste hold ... Dette tar kaka! Å tro at eksterne folk kan løse en tillitskrise er bare dumt. Hjelper ikke om de er professorer.», skriver en på Utdanningsforbundets Facebooksider.

«Forunderlig hva kunnskapsministeren definerer som et ekspertutvalg ... må helt ærlig innrømme at dersom dette ender opp med økt tillit mellom KS og oss ... skal jeg la han få fylle ut en lottokupong for meg», skriver en annen. Dette er bare noen av de mange reaksjonene som har strømmet inn, etter at nyheten ble kjent.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Også Utdanningsforbundet i Telemark stiller seg svært kritiske til løsningen.

Jeg tror dette er helt feil vei å gå. Å få en felles forståelse av hva som skal definere lærerrollen må være et samspill mellom partene, og her er ingen av partene tatt med. Jeg tror ikke dette på noen måte kan være med å dempe tillitskrisen mellom partene, sier leder Harald Johansen.

Reaksjoner fra Utdanningsforbundets facebooksider
Foto: Skjermdump Facebook

Les også:

Avviser kritikken

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier utvalget ikke kun skal se på hva som ligger i lærerrollen, men også se på politikken som har blitt før de siste tiårene.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har satt sinnene i kok, fordi han setter ned et ekspertutvalg som skal se på lærerrollen – helt uten lærere.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg blir veldig overrasket når Utdanningsforbundet sier at lærerne burde vært prioritert i utvalget. Både Utdanningsforbundet, KS og lektorlaget var helt enige i at dette skulle være et ekspertutvalg, og ikke et utvalg der partene skulle være representert. Tilliten som Johansen snakker om, må jo partene selv bygge opp, sier han.

Er du bekymret for at dette kan redusere tilliten ytterligere, når slike reaksjoner dukker opp, både fra tillitsvalgte og i sosiale medier?

Som statsråd kan ikke jeg bare forholde meg til hva som skrives i sosiale medier, selv om jeg er opptatt av det også. Jeg må forholde meg til det Utdanningsforbundet og KS sier, og de var jo helt enige med meg da vi satt rundt bordet og diskuterte dette. Jeg kan ikke ringe rundt til alle tillitsvalgte på lokalplan i Utdanningsforbundet og høre hva de mener, sier Isaksen.