Setter fra seg dopapir utenfor huset ditt

Politiet advarer mot et nytt bedrageriopplegg i flere steder i Norge.

Dopapir

DOPAPIR: Dukker det opp dopapir utenfor husdøra di, bør du være litt obs.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

– Noen setter fra seg en stor beholder med dopapir utenfor eldre menneskers hus for deretter å kreve inn pengene senere.

Det sier Kristian Myhra i Sør-Øst politidistrikt. Han sier til NRK at politiet har fått inn meldinger fra flere mennesker i Sør-Norge som har blitt utsatt for bedrageriet.

– De kommer på døra etterpå for å kreve inn pengene. Det kan oppleves ubehagelig for mange, og eldre kan føle seg tvunget til å betale for varen, sier Myhra.

Kristian Myhra

Kristian Myhra hos politiet sier han ikke ser bort ifra at det melder seg flere som har blitt utsatt for svindelen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Aldri hørt om metoden tidligere

Ifølge politiet er det ett bestemt firma som har levert dopapir til menneskene som har meldt seg til nå. Men om det finnes flere ulike aktører, er de usikre på.

– Svindelforsøk ser vi går i bølger, men dette tror vi er et nytt fenomen, sier Myhra.

Politiet ber nå folk om å la være å betale eller ta imot dopapiret hvis det havner utenfor deres husdør. Blir situasjonen ubehagelig bes folk om å ta kontakt med politiet.

– Dette må nødvendigvis ikke forveksles med salg av dopapir fra idrettslag og lignende, men prisen på dopapiret brukt i bedrageriforsøket skal visst være betydelig høyere enn det som er normalt, sier Myhra.

Advarsel i Finnmark

Også politiet i Finnmark går ut med advarsel.

– Politiet advarer mot dopapirbedrageri. Det blir satt igjen store pakker på adressen, som ikke er bestilt. Er du utsatt og ikke ønsker å beholde varen, kan forholdet anmeldes, skriver de på Twitter.

Vurderer anmeldelse

Også i Drammen har folk blitt forsøkt dopapirsvindlet. Bent Olav Sandberg forteller til Drammens Tidende at han fikk 32 doruller og åtte tørkeruller tilsendt i posten før jul, til tross for at han ikke hadde bestilt noe som helst. De 40 rullene ble først forsøkt levert på døra hans.

– Det er ille at de får lov til å holde på denne måten, sier drammenseren som nå vurderer å politianmelde saken.

Sandberg sitter nå med en forfalt faktura på 568 kroner og frykter purring og inkasso.

Legger seg flat

Ifølge Drammens Tidende var det engrosselskapet Dragro Norway som sto bak forsendelsen til Sandberg. Firmaet er utenlandsk, men registrert i Norge med adresse i Sandvika i Bærum. Nå legger firmaet seg flat.

– Det er ikke slik vi skal drive, og hvis dette handler om oss, er det bare å beklage og legge seg dønn flat. Ingen skal kreves for noe de ikke ønsker, sier daglig leder Torry Drange til avisen.

Han lover at de skal ordne opp umiddelbart, og ber alle som har mottatt uønsket dopapir med tilhørende faktura, om å ta kontakt med dem.