NRK Meny
Normal

Ser ingen sammenheng

Så langt ser politiet ingen sammenheng mellom brannen i Østre kirke i Porsgrunn og tøystykkene som ble påtent ved Borgestad kirke i Skien.

kirkebrann

Østre Porsgrunn kirke ble totalskadd i brann natt til mandag.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Det opplyser politiet i en pressemelding.

Natt til mandag brant Østre Porsgrunn kirke ned. Mandag klokken 06:57 fikk politiet inn en melding fra et vitne om at også Borgestad kirke i Skien var forsøkt påtent. Vedkommende hadde funnet et skjerf som var forsøkt tent på ved en benk ved inngangsdøren til kirken. Kirkene ligger kun seks kilometer unna hverandre.

– Man legger jo sammen to og to. Det er ikke så langt til Porsgrunn herfra, sier vedkommende til NRK.no mandag formiddag.

Politiet opplyste om at de ville undersøke om det var noen sammenheng mellom hendelsene.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Naboer og prest om kirkebrannen

Se video: Naboenes og prestens reaksjoner på brannen i Østre Porsgrunn kirke

– Ser ut som en rampestrek

Etter at politiets teknikere har undersøkt området ved Borgestad kirke, ser ikke politiet noen sammenheng mellom kirkebrannen og hendelsen ved Borgestad kirke.

Det ble lagt brennende materiale på benken utenfor kirkedøra ved Borgestad kirke og i og med at benkene stod et lite stykke fra veggen og det at kirken er bygget i stein, så konkluderer politiet så langt med at dette ikke var et helhjertet forsøk på å tenne på kirken.

– Det ser mer ut som en rampestrek, sier politiadvokat Jon Borgen.

– Vi ser ingen sammenheng her, bort sett fra at det skjedde i Grenlandsområdet og at det kan ha skjedd på omtrent samme tid, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Påtent benk

Her er benken som ble forsøkt påtent utenfor inngangsdøren til Borgestad kirke.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Politiet ønsker kontakt med de som har tent på tøystykkene ved kirken i Skien for å få sjekket denne koblingen ut av saken. Det opplyser Jon Borgen.

Bistand fra Kripos

Det opplyses videre om at det pågår full etterforskning av brannen ved Østre kirke i Porsgrunn. Kirken brant ned til grunnen og flere beboere ble evakuert.

Borgen opplyser om at det er for tidlig og si noe om brannårsaken. Politiet ved Telemark politidistrikt får bistand fra Kripos i etterforskningsarbeidet. Kripos har med seg en hund for å spore eventuelle brennbare væsker på tomta.

– De er spesialister og vi håper de kan hjelpe oss og finne brannårsaken. Vi har ikke konkludert med at brannen startet på utsiden av kirken, vi vet ikke hvor brannen startet, sier Borgen.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Brannhund på branntomta.

Kripos sammen med en brannhund bistår politiet i etterforskningen.

Foto: Petter Melsom / NRK
Brann Østre Porsgrunn kirke

Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner som kan ha sett noe i nærheten av Østre Porsgrunn kirke og Borgestdad kirke i løpet av natt til mandag.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Flere muligheter

Han opplyser om at de holder mulighetene for at det kan være tekniske årsaker, om det har sammenheng med vedlikeholdsarbeidet eller om brannen kan være påsatt, åpent.

– Teknikerne har så vidt kommet i gang, så det tar dager før vi kan si noe om brannårsaken hvis vi i det hele tatt klarer å si noe om det. Kirken har brent helt ned og det er et vanskelig arbeid, sier Borgen.

Politiet har mottatt tips fra publikum i løpet av mandagen.

– Det er gjort observasjoner av både bilister og andre som skal ha vært i området. Men det er ingen som skiller seg ut som mistenkelige observasjoner, men vi går gjennom tipsene så får vi se hva det fører til, sier han.

Borgen ber folk melde i fra dersom de var ved kirken i tiden før brannen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Borgestad kirke og Østre Porsgrunn kirke.

Borgestad kirke (t.h.) og Østre Porsgrunn kirke før brannen.

Foto: Haakon Wærstad og Porsgrunn Menighetsblad / NRK

Organiserer vakthold

Bjarne Sveinal er fungerende biskop i Agder og Telemark har vært i et møte med menighetsrådet og kirkesjef i Porsgrunn, Skien og Siljan.

Bjarne Sveinal, fungerende biskop i Agder og Telemark.

Det har vært en tøff dag for Bjarne Sveinal, fungerende biskop i Agder og Telemark.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Dette er tungt og tøft. I møtet med menighetsrådet delte vi sorgen og tapet av en kjær kirke. En menighet må leve videre og det vil Porsgrunn menighet gjøre, det er det ingen tvil om, men det blir mye arbeid og et langt perspektiv før det kan stå en ny kirke igjen, sier han.

Det er nå bestemt at det skal være en type vaktordning i Skien, Porsgrunn og Siljan.

– Hva det opplegget går ut på går vi selvfølgelig ikke ut med, men det er viktig for oss å sikre at vi har en ivaretakelse av de flotte byggene våre, sier Sveinal.

Betyr det at dere er redd for at noe skal skje igjen med det første?

– Vi har ingen tanker om det ene eller det andre, men det er en måte og tenke at vi skal være på vakt i alle fall, sier han.