NRK Meny
Normal

Sender barnevernsbarn ut av fylket

Ledere i barnevernet i Telemark er bekymret for at barn med behov for akutt plassering må sendes til beredskapshjem andre steder i landet.

barnevern

Barn som trenger akutt plassering andre steder enn i hjemmet, risikerer å bli sendt lang bort fra barnehager, skole, venner og forutsigbarhet.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Det skriver TA i dag.

Grunnen til bekymringen er at Bufetat ikke lenger får kjøpe private plasser i hjemfylket. Bufetat har ansvaret for å finne beredskapshjem når barnevernet melder inn barn med behov for akutt plassering.

Får tilbud langt borte

Men når de statlige plassene i beredskapshjem i et fylke er fylt, vil ikke Bufetat garantere et det er deres ansvar å dekke utgiftene. I stedet får barnevernet tilbud om å plassere barna i statlige beredskapshjem lang borte, skriver TA.

Avisen har snakket med barnevernsleder Torild Hovind i Notodden kommune. På vegne av alle barnevernslederne i Telemark har hun sendt bekymringsbrev til Bufetat.

– Det er ikke bare å ringe naboen når et barn er i krise, sier Hovind.

Vanskeligere å følge opp

Barnevernet i Skien har fått tilbud om plasser i beredskapshjem i Arendal, Mandal, Farsund og Drøbak.

Antallet akutte plasseringer har økt i Telemark, og det forverrer situasjonen.

– Ting blir mye vanskeligere enn om de har tilbud i nærheten. Det blir mye mer ressurskrevende å følge opp, sier konstituert barnevernsleder Ragnhild Kvernes i Skien.

Enig i at det er uheldig

Fylkeslege Steinar Aase sier til TA at Fylkesmannen i Telemark ønsker å følge opp med et tilsyn av akutte plasser.

– Ofte vil det være foretrukket at beredskapshjemmet ikke ligger langt unna der barnet holder til.

Bufetat region sør sier at endringen ikke er en innstramming i kjøp av plasser.

– Jeg er enig i at det er uheldig, men det er også få private beredskapshjem å få tak i, sier Alf Inge Ramstad, avdelingsdirektør for inntak og fosterhjemsrekruttering i regionen.