Hopp til innhold

– Burde vært jakt på selen

Fiskerne i Kragerø er fortvilet på grunn av den store bestanden av sel. Nå vil de ha organisert jakt.

Sel i Kragerø

Denne gjengen er til stor ergelse for fiskerne, og den siste tida har det blitt flere av dem. Over 200 sel finnes nå i Kragerøskjærgården. Fiskerne vil nå ha jakt på selen for å redusere bestanden.

Foto: Per Ole Halvorsen

Selene i Kragerø-skjærgården er til stor ergelse for fiskerne. I fjor ble det talt 70 sel, men det siste året har bestanden økt til over 200.

Fisker

Jan Breisand mener det bør åpnes for organisert jakt på selen for å få ned bestanden.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det er alt for mye sel, den spiser småfisk hele døgnet og beskatter fiskebestanden veldig. Det er ikke torsk igjen i fjordene, sier fisker Jan Breisand.

Vil ha jakt

Han mener nå det er nødvendig med jakt på selen.

– Jeg mener vi burde hatt kvoter på sel, og at det burde vært organisert jakt på den for å få bestanden ned, sier Breisand.

Fylkesmannen i Telemark er overrasket over de nye observasjonene. I fjor da de var på telling i skjærgården fant de bare omkring 70 sel. Fylkesmannen er imidlertid ikke bekymret over situasjonen og mener selinvasjonen skyldes besøk fra Østfold.

Da NRK besøkte fiskerne i Kragerø var det ikke rare fangsten som ble talt opp. Kun tre torsk ble registert på mottaket. Dette skyldes selen, mener fiskerne.

– Når det er lite fisk fra før, og selbestanden er så stor minker det spesielt på torsk og lyr, sier Tom Rolund.

Saken fortsetter under videoen.

Video Ny Selinvasjon

Bestanden av sel i Kragerø-skjærgården har økt kraftig det siste året.

Arrangerer selsafari

Og mens fiskerne aller helst vil ha selen skutt og stoppet ut, er lederen i Kragerø fjordbåtselskap av en annen oppfatning.

– Det er mye sel her, og vi arrangerer selsafari. Vi tilbyr alle som ønsker en tur ut i vår flotte skjærgård for å se flott natur, fugler og mye sel, sier Helge Rognli.

Og mens Fjordbåtselskapet tjener gode penger på å vise frem selen, spiser den samme severidigheten seg feit på fiskernes interesser.

– Det betyr at vi får mindre i lommeboka, sier Tom Rolund.