Leger sier opp på grunn av Høies reservasjonsregler

Fastlege i Bø, Dag Sele, sier han bevisst ikke ønsker å bryte loven, og slutter dermed som fastlege i Bø.

Dag Sele

Fastlege i Bø, Dag Sele, sier han nå slutter som fastlege i kommunen. Dermed mister flere tusen pasienter Sele som lege.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det var Aftenposten lørdag som først meldte at fastlegene Dag Sele og Ole-Andre Skalstad har sagt opp sine avtaler med Bø kommune etter henholdsvis 22 og 10 år som fastleger.

Begge opplevde de et voldsomt medietrykk etter at det ble kjent at de ikke vil sette inn spiral hos sine pasienter.

– Vi opplever at det ikke lenger hersker noen tvil om at Bent Høie og departementet mener at vår praksis gjennom 20 år er ulovlig. Vi ønsker ikke å bevisst gjøre noe som er ulovlig, og vi vil heller ikke gå på tvers av vår egen samvittighet, sier Sele til NRK.no.

Sele og Skalstad setter ikke inn spiral hos pasientene sine, fordi de mener det kan avbryte allerede påbegynt liv. Legene har ikke reservert seg mot henvisning til abort.

– Trist og bekymringsfullt

Bent Høie

Helseminister Bent Høie sendte reservasjonsløsningen på høring i forrige uke.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Etter så mange år som fastlege synes Sele det er vemodig å skulle forlate jobben som fastlege i Bø.

– Jeg synes både det er trist og bekymringsfullt. Jeg synes det er trist at man i Norge må velge mellom jobben og samvittigheten.

Forrige uke sendte helseministeren reservasjonsløsningen det ble enighet om i vår ut på høring. Sele sier han oppfatter at departementet mener Bø legesenters praksis med felleslister ikke er lovlig.

Bø legesenter opererer med felleslister, det vil si at de sju legene på legesenteret har et kollektivt ansvar for alle pasientene. Samtidig har hver enkelt pasient tildelt en fastlege.

– Beklagelig at de slutter

Enhetsleder ved Bø Sjukeheim, Ingunn E. Vreim sier det er svært beklagelig at de to fastlegene nå slutter i jobben sin. Hun forstår legenes valg, men er overrasket over over lovverket.

– Jeg må jo si at resultatet av det er overraskende i forhold til praksisen vi har hatt i Bø med felleslisten, sier hun.

Kommunen må nå lyse ut de to legestillingene, og ansette nye leger.