Kona spilte svimeslått da raneren kom

PORSGRUNN (NRK): En 24-åring er siktet for et grovt ran natt til nyttårsaften. Han kom seg inn i bygget ved å late som om han var gjest i bygget. – Det er noe du ikke tror skal skje, sier ransoffer John Gudmundsen.

Bilder fra overvåkningsvideoen i leilighetskomplekset på Friisebrygga i Porsgrunn.

FRIGITT VIDEO: Borettslaget på Friisebrygga har gitt tillatelse til å vise bilder fra overvåkningsvideoen, der man ser gjerningsmannen komme inn i bygget sammen med avisbudet. Se ransoffer John Gudmundsen fortelle mer om det han opplevde i videoen over.

Styrelederen i borettslaget på Friisebrygga, Hans-Morgan Realfsen, er rystet over hvor frekk innbruddstyven er når han prøver å komme seg inn i bygget.

– Her ser du han prøver å komme seg inn med hjemmesykepleien, men de slipper han ikke inn. Så kommer avisbudet, og da smetter han inn, sier styreleder Realfsen.

Styreleder i borettslaget på Friisebrygga, Hans Morgan Realfsen

Hans-Morgan Realfsen er styreleder i borettslaget på Friisebrygga.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I videoen fra overvåkningssystemet ser man at mannen kommer seg inn i leilighetsbygget ved at han sniker seg inn etter avisbudet.

Like etterpå knuser han en rute i en glassdør, går inn i leiligheten, og angriper to kvinner i 70-årene.

Synnøve Lund i Telemark Distribusjon sier at de har rutiner for å unngå at uvedkommende kommer seg inn sammen med avisbudet, men i dette tilfelle sa innbruddstyven at han var på besøk hos noen i femte etasje og at de ikke svarte da han ringte på. Lund sier at de nå vil gå gjennom rutinene for å forhindre at slikt skjer i framtida.

Ektemannen hørte at raneren gikk løs på kona

Knuste glassdøra i innbrudd på Friisebrygga

Gjerningsmannen knuste glassdøra med en stein, og kom seg dermed inn i leiligheten.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Oppe i femte etasje prøvde mannen seg på flere dører, men ingen slapp han inn. Deretter gikk han rundt på en veranda, knuste en rute og truet seg inn i hjemmet til et eldre ektepar som hadde en venninne på besøk. En 74 år gammel kvinne ble kastet bortover gulvet, og han slo i hodet på den andre. Gjerningsmannen sa han ville ha penger, og ektemannen John Gudmundsen, som er lam, satt i sengen og var vitne til volden mot de to kvinnene.

– Det verste var å ligge der i senga og vite at damene blir slått, uten at jeg kan gjøre noe som helst, sier John Gudmundsen når NRK møter han i leiligheten der marerittet utspilte seg.

Pågrep en 24-åring

Den grusomme hendelsen satt en støkk i beboerne i leilighetskomplekset. Gjerningsmannen var lenge på frifot, og søndag ringte det på igjen, noe som gjorde beboerne enda mer skremt. Men nå kan de sannsynligvis puste lettet ut.

Christian Ytterbø

Christian Ytterbø, politiadvokat ved Telemark politidistrikt, er påtalejurist i saken.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Mandag morgen ble en 24 år gammel mann fra Grenland siktet for hendelsen. Det bekrefter politiadvokat Christian Ytterbø.

Overvåkningsvideoen var sentral i pågripelsen.

– Det gjorde at vi kjente igjen mannen. Han ble pågrepet i en annen sak mandag morgen, og da satt vi de to sakene sammen, sier Ytterbø.