NRK Meny
Normal

Se NRK sin sending fra glattisen

Ideelle forhold for skøyter fører til at mange av landets vann er populære i disse dager. NRK sendte direkte fra Kilevannet i Skien.

NRK sendte direkte fra Kilevannet.

Kilevannet har blitt en populær destinasjon for mange denne vinteren.

Skøyter erstatter ski i en snøfattig vinter på Østlandet. Norges vassdrags- og energidirektorat sin tjeneste Isvarslingen hadde fire ganger så mange sidevisninger i desember i fjor som i 2015.

Ragnar Ekker

Ragnar Ekker er med i faggruppen for is og vanntemperaturer hos Norges vassdrag- og energidirektorat.

Foto: Stig Storheil / NVE

– Jeg tror flere får øynene opp for at islagte vann uten snø gjør det gøy å gå på skøyter. Jeg tror også flere bruker islagte vann til isfiske i en vinter som den vi har hatt nå, sier Ragnar Ekker i NVE.

Også Ragnar Standal i Sandefjord og Omegn turistforening merker at mange vil gå på skøyter. Han forteller at Goksjø i Sandefjord er en populær destinasjon om dagen. Faktisk så populær at det har skapt trafikkaos.

– Nå har vi satt opp en skøytebuss som går fra Sandefjord sentrum på formiddagen og returnerer på ettermiddagen, sier Standal, som forventer fullt trykk også til helgen.

Goksjø har blitt en populær destinasjon denne vinteren.

Isen har blitt ideell for skøytegåere på Goksjø i Sandefjord.

Ber folk lese varslene

Goksjø ligger lavt, i et såkalt kuldehull, og derfor er isen trygg på vannet i disse dager. Men ifølge NVE er det mindre vann, som ligger litt i høyden og som er under to kilometer i lengde, som er ideelle nå.

– Vi pleier å si at vannet er farbart når det har ti centimeter tykk is, sier Ekker. ​

Ekker råder folk som vil ut på islagte vann til å gjøre seg kjent med sikkerhetsutstyr og hvordan istykkelse skal vurderes.

– Vi har store regioner i dette landet, og NVE kan ikke snakke om enkeltvann når vi gir isvarsler. Vi prøver å gi en del knagger til folk, som de kan bruke til å gjøre egne vurderinger.

isbor

Mange bruker isbor ved isfiske, eller for å sjekke tykkelsen på isen.

Foto: Johnny Andersen

Hvordan gjør man en vurdering på istykkelse?

– I enkleste tilfelle kan du ta med deg en drill med et bor som er ti centimeter i lengden. Kommer du ikke gjennom vet du at isen er farbar, sier Ekker.

Han ber også folk huske på at isen må sjekkes ofte, fordi istykkelsen ikke nødvendigvis er lik over hele vannet.

Isskolen kan du lære mer om å ferdes på is.

Fine skøyteforhold i vente

Det er mildvær i vente, men Ekker tror ikke det betyr dårlige skøyteforhold i nær fremtid.

– Når først isen har lagt seg skal det mer til. Et mildvær nå vil bare smelte snøen som har kommet og skape gode skøyteforhold. Men høye temperaturer vil jo hindre islegging på vann der det ikke allerede ligger tykk is, sier han.

Standal sier at det har lagt seg litt slaps og vann på toppen av isen på Goksjø, men at isen fremdeles blir regnet om trygg.

– Folk skal være forsiktig med å gå ut på kantene, men utpå isen er det veldig fint nå, sier han.

Laster Twitter-innhold
 • Zekhnini på U21

  Rafik Zekhnini fra Herøya er plukket ut til å spille på U21 landslaget. Det melder Norges Fotballforbund på Twitter i dag. 27. mars spiller Norge en viktig bortekamp mot Israel. Noen dager tidligere er det privatlandskamp mot Italia.

  Rafik Zekhnini
  Foto: Martin Torstveit / NRK
 • Ikke sjølvsagt med elitesatsning

  Dagleg leiar i ODD, Einar Håndlykken, svarar kritikken med at det er sterke kvinnelege klubbar i området rundt dei, og at det difor ikkje er sjølvsagt at Odd skal ha elitesatsing for kvinner. Klubben vil også starte med jentefotball for barn i år.

  Daglig leder i Odds BK, Einar Håndlykken
  Foto: Petter Melsom / NRK
 • Kritisk til ODD

  Idrettsforskar Gerd von der Lippe er kritisk til at Odd, og fem andre klubbar i Eliteserien, ikkje har noko tilbod for kvinner ved sesongstart 2018. Von der Lippe meiner det er viktig at eliteserieklubbane har kvinnesatsing, nettopp fordi dei er så gode på herresida.

  Gerd von der Lippe
  Foto: Kurt Inge Dale / NRK
 • Alvorlig situasjon

  Leder av Telemark KRF, Erik Næs sier Listhaugs insinuasjoner mot arbeiderpartiet er uakseptable, men at KRF gikk til valg på at de ønsket Erna Solberg som statsminister. Næs deltar på KRFs landsstyre i dag og sier han tar med seg begge betraktningene.

  Erik Næs
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK