NRK Meny
Normal

Se - her faller brua!

En velplassert dynamittsalve - og første del av bruspennet faller i grus.

Nautesundbrua sprengtes
Foto: Statens Vegvesen

Den 51 år gamle brua på riksvei 360 er i så dårlig stand, at den var farlig både for vegpasserende og båtfolk som passerte under brua.

Les: Bru rives for millioner

Video nsps_upload_2009_7_30_14_12_31_1433.jpg

Se brua sprenges her. Klikk på bildet for å se video.

Det er ikke ofte det sprenges bruer i Norge. Bildene fra Sauherad er mer vanlige i krigsområder og etter terrorangrep.

Men den 190 meter lange Nautesundbrua måtte altså gi tapt, på grunn av rust og store problemer med alkaliske reaksjoner som får betongen til å svelle opp, sprekke og falle ned i store biter.

Den gamle brua ble for noen år siden erstattet av en ny veibru som går parallelt over sundet. Gamblebrua har de siste åra vært gang og sykkelvei. Fram til i dag.

- Rivingen av den 51 år gamle brua koster fire millioner kroner. Deretter regner vi med 6-7 millioner kroner til bygging av en ny gangbru som skal henge på utsiden av den nye veibrua over sundet, sier bruansvarlig i Statens Vegvesen Øvre Telemark, Andreas Kaasa.

(Artikkelen fortsetter under)

Nautesund bru
Foto: Anne Lognvik / NRK

Frykter flere smell

Vegvesenet frykter at dagens sprengning av Nautesund bru ikke vil bli den siste.

- Bruene som ble bygget i Norge fram til 1950-tallet ble bygget for 50 års levetid. Det merker vi nå, med økende forfall på flere bruer. Vi har en annen miljøbelastning og større trafikkbelastning enn for 50 år siden, sier Kaasa.

Nye moderne veibruer bygges for minst 100 års levetid. Og skal dermed bli stående i lang tid.

- Også de gamle steinhvelvbruene ble bygget for mange år. Steinhvelvet holder - det var godt håndverk.

Dagens smell er har vært forberedt i lange tider.

- De neste ukene skal vi rive resten av bruspennet bit for bit. Deretter sprenger vi de to 35 meter høye brutårna. Det kan bli et spektakulært syn, sier Andreas Kaasa i Statens Vegvesen.

Nautesund bru
Foto: Anne Lognvik / NRK

 • Strid om Lilleelvkrysset

  Lilleelva Parkering og Statens vegvesen er i strid om det nye Lilleelvkrysset i Porsgrunn. Parkeringsselskapet vil ha erstatning for tapte parkeringsplassar, også for plassar som enno ikkje er bygd, skriv Varden.

 • Startskot for samanslåing

  Telemark er vertskap for det fyrste møtet i fellesnemnda for nye Vestfold og Telemark fylkeskommune. Fylkesordførar Sven Tore Løkslid seier han gler seg til å starte prosessen. På møtet skal det mellom anna veljast leiar og nestleiar av fellesnemnda.

  Sven Tore Løkslid. AP
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Telen halverer antall papirutgaver

  Avisa Telen på Notodden kutter antall papirutgaver fra seks til tre per uke. Telen går dermed samme vei som flere andre lokalaviser. Omlegginga skjer fra 16. april, og redaktøren sier at det i stedet skal satses på digital journalistikk.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55